Verschillende soorten stuc- en spuitwerk
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Stucwerk en spuitwerk

Met stuc- en spuitwerk kunt u plafonds en wanden, zowel binnen als buiten, met verschillende materialen en effecten laten afwerken. We geven u ideeën over de mogelijkheden en voorbeelden van de verschillende soorten sierpleister en stukadoorswerk.

Airless spuitwerk

Airless spuiten geeft een fraai en gelijkmatig eindresultaat. Airless spuitwerk zorgt voor een hoog afwerkingsniveau dat niet te vergelijken is met een latexlaag die door een verfroller wordt aangebracht. Het is in elke gewenste kleur mogelijk. De voordelen van airless spuiten zijn de strakke afwerking en een hoge productiesnelheid. Airless spuitwerk kan ook over spackspuitwerk, schuurwerk, spachtelputz  en bestaand schilderwerk worden aangebracht.

Akoestisch spuitwerk

Een akoestische spuitpleister vermindert de nagalm in een ruimte en absorbeert geluid. Akoestisch spuitwerk kan op vrijwel elke ondergrond worden aangebracht. Er zijn vele kleuren mogelijk. Akoestisch spuitwerk is onderhoudsarm én duurzaam. Het zorgt voor een naadloos en strak resultaat met prima akoestische prestaties. Goed spuit- en pleisterwerk is vakwerk.

Behangklaar of sausklaar stucwerk

Behangklaar en sausklaar zijn twee termen die nogal eens door elkaar heen gebruikt worden. Het betekent echter niet hetzelfde: de term sausklaar geeft aan dat de gestukadoorde wand klaar is om geschilderd te worden. Dit is glad pleisterwerk. Een behangklare stuclaag geeft aan dat het oppervlak gereed is om behangen te worden, of afgewerkt kan worden met een sierpleister. Behangklaar stucwerk is onvoldoende vlak om na verven een glad gesausde wand te realiseren.

Behang/glasvlies

Diverse stukadoors kunnen na het behangklaar maken van de wanden  ook direct zorgen voor afwerking met behang of glasvlies. Dit kan bijvoorbeeld verstandig zijn in een nieuwbouwhuis, of voor zwakke muren  die snel scheuren.

Betonstuc/betonlook

Betonstuc is een hoogwaardig pleistermateriaal waarmee wanden een strakke of stoere natuursteen- of betonlook krijgt. Door de waterdichte eigenschappen is betonstuc erg geschikt om toegepast te worden als alternatief voor tegelwanden en rechtstreeks op wanden, vloeren, stenen badkamermeubels en wastafels. Aangezien deze materialen bij vermenging en uitdroging zeer hard worden, is betonstuc ook in dunne lagen (2-3 mm) goed geschikt om toegepast te worden op . De stucmortel op basis van cement, fijne betondeeltjes en hars kan op kleur gebracht worden met een pigmentpoeder. De uiteindelijke waterdichtheid verkrijgt dit product door een impregneerlaag en een beschermende coating. Het kleurenpalet van de diverse fabrikanten bestaat over het algemeen uit natuurlijke kleuren met een steenachtige uitstraling zoals graniet en rivierklei, maar er zijn ook veel grijstinten te verkrijgen. Door te variëren in de wijze van bepleistering zijn verschillende effecten mogelijk, van effen tot een gewreven uitstraling.

Foto: Stucadoorsbedrijf R. Seuren
Foto: Stucadoorsbedrijf R. Seuren

Buitenstucwerk

Het aanbrengen, repareren en impregneren van buiten stucwerk is alleen werk voor de professional! Dit stucwerk aan de buitenmuur moet beschikken over de juiste esthetische, waterwerende en dampregulerende eigenschappen. De uiteindelijke pleisterlaag kan variëren in diktes van 5 mm tot 20 mm. Er zijn verschillende kleuren en oppervlaktestructuren mogelijk.

Buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie zorgt voor isolatie én een nieuwe look van de buitenmuur. Dit is interessant wanneer spouwmuurisolatie geen mogelijkheid is, of voldoende resultaat geeft. Ook als de gevel in slechte staat is, biedt gevelisolatie een uitkomt. Als isolatiemateriaal gebruikt men meestal kunststof platen van polystyreen hardschuim(XPS). Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en is goed bestand tegen vocht. De isolatieplaten worden vervolgens gepleisterd, afgewerkt met steen strips, houten gevelbekleding of voorzien van metalen of kunststof gevelpanelen.

Gipsspuitwerk

Gipsspuitwerk is het spuiten met een speciaal voor machines gemaakt gips. Machinaal gipsspuitwerk geeft hetzelfde eindresultaat als met een handmatig aangebrachte gipslaag, alleen gaat machinaal stucwerk sneller en is het voor de stukadoor lichter werken. Vooral voor grote ruimtes en oppervlakken is gipsspuitwerk een uitkomst.

Glad pleisterwerk

Glad pleisterwerk is een veelgevraagde, trendy afwerking. Handmatig wordt door de stukadoor een zeer gladde en vlakke pleisterlaag aangebracht. Hiervoor worden wel eisen aan de ondergrond gesteld. Voordeel van glad pleisterwerk: het is een zeer onderhoudsvriendelijke sierpleister. Eventuele vlekken of verontreinigingen kunnen eenvoudig per wandgedeelte worden weggewerkt door het oppervlak te sauzen.

Foto: Rotee Deco-stuc
Foto: Rotee Deco-stuc

Kelderafdichting en kelderrenovatie

In geval van wateroverlast in de kelder van bestaande gebouwen is het vaak niet meer mogelijk om de buitenzijde van het gebouw af te dichten. Kelderafdichting aan de binnenzijde is dan de oplossing. Dit wordt ook wel een correctieve afdichting genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van injectietechnieken in combinatie met gespecialiseerde mortels.

Leemstuc

Leem is een natuurproduct. Een leempleister of leemstuc moet op een minimale dikte worden aangebracht om het vochtgehalte in een ruimte te kunnen reguleren. Leempleister kan namelijk vocht opnemen en weer afgeven. Leem heeft verschillende basiskleuren. Door deze met elkaar te mengen zijn verschillende kleurschakeringen mogelijk.

Marmerlook

Een sierpleister met het uiterlijk van marmer wordt ook wel Venetiaans stucwerk genoemd. Deze look vraagt om een speciale techniek en is arbeidsintensief. Het geeft een zeer glad oppervlak als eindresultaat en is in meerdere kleurstellingen verkrijgbaar. Marmerlook geeft muren en wanden een warme en luxe uitstraling.

Raapwerk

Raapwerk staat voor het vlak en strak maken van ruwe of gemetselde wanden en plafonds middels een betrekkelijk dikke laag gips. Een raapwerklaag is dikker dan 7 millimeter. Anders wordt over pleisterwerk gesproken. Met raapwerk is het mogelijk om scheve muren of plafonds weer recht te maken. Raapwerk kan ook worden toegepast op rondingen, of er kunnen togen in worden verwerkt. Een raaplaag kan afhankelijk van de gewenste eindafwerking geruwd, glad tot zeer glad worden opgeleverd.

Sauswerk

Stukadoors die de wanden schilderklaar of sausklaar opleveren, kunnen in sommige gevallen ook het sauswerk verzorgen. Het glas pleisterwerk wordt dan voorzien van een verflaag in een kleur naar keuze.

Schuurwerk

Schuurwerk is een handmatig aangebrachte pleisterlaag, doorgaans van gips. Het voordeel van schuurwerk is dat het natuurlijk wit opdroogt en direct als eindafwerking geschikt is. In het schuurwerk ziet u het vakmanschap van de verwerker: professionals kunnen een fraai wolkenpatroon/waaierpatroon aanbrengen. De gipslaag waaruit het schuurwerk bestaat, zorgt voor een goede vochthuishouding. Met cement is schuurwerk ook mogelijk, maar dan wordt de structuur grover en doorgaans buiten toegepast.

Spachtelpleister

Een watergedragen sierpleister wordt ook vaak spachtelpleister, kortweg spachtel, spachtelpoets of spachtelputz genoemd. Er zit een kleiner of groter ‘korreltje’ in, bijvoorbeeld van 0,5 mm tot 4 mm, die een fijne en grovere structuur geeft aan het oppervlak. Bijna alle kleurstellingen kunnen worden gemaakt. Het voordeel van spachtelpleister is dat de sierpleisterlaag door-en-door gekleurd is. Spachtelpleister heeft een fraaie structuur, is makkelijk verwerkbaar en geschikt voor binnen toepassingen.

Foto: Stucadoorsbedrijf Arts Oss
Foto: Stucadoorsbedrijf Arts Oss

Sierlijsten en ornamenten

Stuclijsten en ornamenten zijn er in alle vormen, maten en stijlen. Zowel modern als authentiek. Een kooflijst vult de 90 graden hoek van het plafond naar de wand. Een perklijst wordt aan het plafond bevestigd, doorgaans circa 60 cm vanaf de muur. Stucwerk ornamenten horen bij een oud pand. Ze worden aan het plafond bevestigd met een speciale lijmmortel. Van barok tot ArtDeco en Jugendstil tot strakke lijsten en ornamenten; voor iedere stijl zijn er passende lijsten en ornamenten. Ook voor het restaureren van oorspronkelijke ornamenten tot in het werk trekken van lijsten is bij Afbouwkeur bedrijven mogelijk.

Spuitpleister

Deze eindafwerking van plafonds en wanden is in vele kleuren verkrijgbaar. Een spuitpleister heeft meerdere voordelen: de pleister kan op kleur worden aangemaakt. Ook de structuur kan worden bepaald, van grof tot fijn. Let er wel op dat een fijne structuur hogere eisen stelt aan de ondergrond.

Stucanet/steengaas

Stucanet bestaat uit een lichtmetalen vlechtwerk met dun karton ertussen. Stucanet kan gebruikt worden als vlakke ondergrond, maar kan ook in verschillende ronde vormen worden aangebracht. Stucanet wordt vooral gebruikt voor het maken van vrijhangende en vrijdragende constructies, gebogen oppervlakken, in vochtige ruimten en bij buitentoepassingen.

Vochtwering

Doorslaand vocht is een veelvoorkomend probleem. Meestal manifesteert doorslaand vocht zich bij de aansluiting van twee verschillende bouwdelen (bijvoorbeeld wand-vloeraansluiting), doorvoeren en/of verzwakte bouwdelen. Door de oppervlakken te injecteren en af te werken met speciale mortels kan vocht doeltreffend worden geweerd.