NOA Menu
woensdag 16 november 2016

ZZP-ers nodig om fluctuaties in het werk op te vangen, maar wet DBA geeft moeilijkheden

Het aantal zzp’ers is in 2016 opnieuw toegenomen, maar de stijging vlakt af. Reden is de invoering van de wet DBA, stelt ABN Amro in een analyse. De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert steeds verder. Werkgevers huren zzp’ers vooral in, omdat zij tijdelijk behoefte hebben aan specialistische kennis en om tijdelijke fluctuaties in het werk op te vangen. Door vergrijzing op de arbeidsmarkt zal dit vaker nodig zijn, omdat veel gespecialiseerde werknemers met pensioen gaan. De vraag is of zzp’ers en andere flexibele arbeidskrachten op de langere termijn de vergrijzing kunnen opvangen.

Flexibilisering arbeidsmarkt

Naast het aantal zzp’ers nam ook het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie toe, net als het aantal uitzendkrachten en zelfstandig ondernemers. In het eerste halfjaar liep het aantal oproepkrachten en werknemers met een vast dienstverband daarentegen terug. In het eerste kwartaal van 2016 kwamen er nog 16.000 zzp'ers bij. In het tweede kwartaal, toen de wet DBA van kracht werd, waren dat er nog maar 5000. Hiermee is een einde gekomen aan stijging van het aantal zzp'ers, stelt ABN Amro in een analyse. Mogelijk gaan zzp’ers nu vaker aan de slag als uitzendkracht, gezien de sterke stijging van het aantal uitzendkrachten in het eerste halfjaar van 2016.

Wet aanpassen?

Ook D66 maakt zich zorgen en heeft dinsdag tijdens het Vragenuur in de Kamer opheldering gevraagd aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Al langere tijd stellen veel partijen en organisaties (waaronder NOA) vragen bij de ingevoerde wetgeving. De wet DBA is slecht voor zelfstandig ondernemers, die netjes de regels volgen en ook voor hun goedbedoelende opdrachtgevers. 

ZZP-ers kunnen vergrijzing niet opvangen

Belangrijke redenen voor werkgevers om zzp’ers in te huren zijn een tijdelijke behoefte aan specialistische kennis en het invullen van tijdelijke fluctuaties in het werk. Door vergrijzing op de arbeidsmarkt zal dit vaker nodig zijn, omdat veel gespecialiseerde werknemers met pensioen gaan. De vraag is of zzp’ers en andere flexibele arbeidskrachten op de langere termijn de vergrijzing kunnen opvangen, omdat deze groep ook steeds ouder wordt. Ook neemt het aantal jongeren op de arbeidsmarkt af, waardoor zij de vergrijzing niet op kunnen vangen.

Meer info over de analyse van ABN Amro? Klik hier

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid