NOA Menu
woensdag 5 juli 2017

Zware beroepen: mogelijkheden en effecten van vervroegde pensionering

Persbijeenkomst 5 juli 2017, 15:00-16:00 uur in Nieuwspoort

Met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd zijn er toenemende zorgen over werknemers in zware beroepen. Kenmerkend voor deze beroepen is dat vaak op jonge leeftijd met werken wordt begonnen en velen niet in goede gezondheid de eindstreep halen.

Pensioen -zware -beroepen

Zou een aparte regeling die werknemers in zware beroepen in staat stelt eerder met pensioen te gaan, hier een haalbare oplossing voor kunnen bieden? Deze vraag staat centraal in het onderzoek dat het Economisch Instituut voor de Bouw op de persbijeenkomst naar buiten brengt. 

Het onderzoek is uitgevoerd voor de Nederlandse afbouwsector (stukadoors, wand- en plafondmonteurs, blokkenstellers, vloerenleggers, terrazzowerkers en natuursteenbewerkers). Aangezien een eventuele regeling naar verwachting niet alleen zal kunnen gelden voor de afbouwsector, is tevens gekeken naar de implicaties als een regeling zou worden getroffen voor alle sectoren in onze economie.

Welke vragen worden in het onderzoek beantwoord? 

Zijn er goede, betrouwbare criteria te hanteren om zware beroepen te kunnen onderscheiden van de overige beroepen? Is een dergelijk onderscheid ook uitvoerbaar en praktisch te hanteren? Wat kunnen we hier leren van ervaringen in andere Europese landen? Wat is de eventuele rechtvaardiging voor het onderscheiden van zware beroepen en overige beroepen in relatie tot de pensioengerechtigde leeftijd? Welke beroepen in onze economie kunnen op basis van objectieve criteria tot de zware beroepen worden gerekend? Wat zijn de effecten van een regeling die werknemers in een zwaar beroep in staat stelt om drie respectievelijk vijf jaar eerder met werken te stoppen? Is een dergelijke regeling betaalbaar?

De setting

De persconferentie trapt af met een presentatie van de resultaten van het onderzoek. Het is voor het eerst dat dit belangrijke vraagstuk gedegen is onderzocht, waaronder een inventarisatie van het beleid in een groot aantal andere Europese landen.

Verslaglegging door de pers 

Voor de presentatie in Nieuwspoort is relevante pers uitgenodigd. RTL Nieuws heeft al belangstelling getoond voor ons onderzoek. Hoogstwaarschijnlijk wordt in de nieuwsuitzending van 19.30 uur op RTL4 een reportage uitgezonden, inclusief een interview met een werknemer: de vakbekwaam stukadoor doet niets liever dan stukadoren, maar zijn fysieke gesteldheid maakt het praktisch onmogelijk om tot 67 jarige leeftijd door te werken. Ook Cobouw, sinds kort weer meerdere malen per week als krant te lezen, publiceert donderdag 6 juli een artikel over het onderzoek. Uiteraard morgen ook meer op onze website. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid