NOA Menu
woensdag 18 mei 2016

Zorgen over nieuwe wet DBA

Afgelopen maandag bracht het RTL Nieuws dat een aantal grote aannemers alleen nog maar zzp’ers willen die zich via een tussenpersoon laten inhuren. Dit komt door de nieuwe wet DBA, waarbij de Belastingdienst gaat controleren of een ondernemer wel zelfstandig opereert, of eigenlijk een verkapte werknemer is.

Zorgen over nieuwe wet DBA

Er is veel onduidelijkheid over de gevolgen van de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. NOA heeft voor de afbouwsector een modelovereenkomst bij de Belastingdienst ingediend, maar de goedkeuring laat al weken op zich wachten. De wet beoogt namelijk dat zzp'ers en opdrachtgevers samen een contract moeten opstellen waaruit blijkt dat een ondernemer niet hetzelfde werk doet als iemand in dienst bij het bedrijf. Als de Belastingdienst vindt dat deze verschillen niet groot genoeg zijn en het om een werknemer gaat, dan moet de opdrachtgever alsnog loonbelasting en sociale premies betalen. Veel bedrijven zien dat risico niet zitten en willen duidelijkheid over de arbeidsrelatie.

Onduidelijkheid over controlepunten arbeidsrelatie

De regering wil dat de nieuwe wetgeving er toe leidt dat werknemers in verkapt dienstverband aangenomen worden in loondienst bij een werkgever. Maar werkgevers nemen al deze zzp'ers niet zo snel in dienst, want een ‘flexibele schil’ is handig in de gevallen dat er minder werk is. Bovendien zijn er in de bouw ook veel ondernemers die er wel vrijwillig voor kiezen om ondernemer zonder personeel te zijn. De nieuwe wetgeving maakt het er voor deze ondernemers ook niet eenvoudiger op, want er zijn nog veel onduidelijkheden over de uitvoering van de regeling, ook al is er zo meteen een modelovereenkomst. De Belastingdienst gaat dan letten op drie punten: arbeid, loon en gezag. Heeft de zzp-er bijvoorbeeld bedrijfskleding van de opdrachtgever aan, dan kan dit voor de inspecteur aanleiding zijn om de relatie als een verkapt dienstverband aan te merken. Maar bijvoorbeeld ook: hoe zit met materieel dat door werknemers van de opdrachtgever én de ingehuurde ondernemer zonder personeel wordt gebruikt?

Nieuws volgt

NOA probeert in diverse overleggen antwoorden te vinden op dergelijke vraagstukken. Er zijn echter nog veel onduidelijkheden. Ook de ingediende modelovereenkomst Afbouw is door de Belastingdienst nog niet goedgekeurd. We berichten u uiteraard direct als er nieuws te melden is.

Bekijk hier de RTL Nieuws uitzending.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid