NOA Menu
woensdag 14 november 2018

Wie wordt Stucmaster 2018?

Stucmasters 2018 nadert zijn ontknoping. Van de 10 oorspronkelijke kandidaten zijn er op het moment dat u deze editie van Afbouwzaken onder ogen heeft nog 2 over. Wie dat zijn was bij het ter perse gaan van dit nummer nog niet bekend, maar het staat vast dat de finale bloedstollend zal zijn. Tune op 29 november dus vooral in op stucmasters.nl om te zien wie zich met de felbegeerde titel mag tooien. Op deze pagina’s stellen we zes finalisten aan u voor (Voor wie de afleveringen nog niet heeft gezien: dit artikel bevat spoilers).

Stuc Masters 2018

Sinds eind september zijn er vier afleveringen van Stucmasters 2018 verschenen. Of misschien al wel vijf, als u dit artikel later leest dan 15 november. In de eerste aflevering zagen we negen deelnemers auditie doen voor de vervolguitzending. Toen was al bekend dat maar zes stukadoors naar de volgende ronde - de quiz - zouden doorgaan. Want voor de felbegeerde titel van Stucmaster gelden nu eenmaal strengere eisen dan het goed kunnen hanteren van spaan, spackmes en troffel. Omdat Stucmasters uitdrukkelijk een middel is om het vak van stukadoor op een aantrekkelijke manier onder de aandacht van een jonge doelgroep te krijgen, wordt van de deelnemers verwacht dat ze zich volgens de laatste YouTube-normen weten te presenteren. En dan volstaat niet alleen een vlotte babbel, maar moet “ook de camera een beetje van je houden”, legt Esther Bles marketing en communicatiespecialist bij initiatiefnemer Knauf uit. Niet voor niets wordt de serie gepresenteerd door de populaire vloggers Bobbie Bodt en Kaj Gorgels. De jury bleek na aflevering 1 voor drie deelnemers onverbiddelijk: Nicolai Cieplik, Fekke Haringsma en Sediq Rohani raceten weliswaar niet onverdienstelijk over een kartbaan, maar gingen niet door naar de volgende ronde.

Zenuwslopend

In de tweede aflevering, de quiz, namen de overgebleven zes kandidaten het tegen elkaar op in een kennisquiz over het vak. Verdeeld over een team Roodband en een team Geelband werden in hoog tempo allerhande vragen op de de teams afgevuurd. Het team met de minste punten - Roodband - viel na een aantal zenuwslopende ronden af. Exit Remco Jongerius, Hugo Remmerde en Mariusz Cieplik. En toen, in aflevering drie, gebeurde er iets vreemds. Er bleek een kandidaat aan het deelnemersveld te zijn toegevoegd. Een bekend gezicht bovendien: Cariem Dijk, de 20-jarige leerling-stukadoor van Martin Buikema die 2e werd tijdens de landelijke Skills-finale en eind september een zesde plaats behaalde tijdens EuroSkills 2018 in Boedapest bleek een wildcard te hebben gekregen waardoor hij kon instromen in de derde ronde van Stucmasters 2018.   

Razendsnel

Die wildcard was niet onterecht, zo bleek al snel tijdens de derde aflevering. Want Cariem zette minstens zo’n goede tijd neer tijdens het winkelen naar stuc-benodigdheden als zijn leeftijdgenoot Max Verstappen op het circuit van Mexico. Bovendien bleek hij keurig netjes zijn gehele boodschappenlijstje in de kar geladen te hebben. Deelnemers Guy Munneke en Jeffrey Verweij hadden beduidend meer moeite met het vinden van de juiste spullen en het door de gangen van de bouwmarkt rennen. Addo Muratagic zette een puike tijd neer, maar vergat een paar spullen. Toch gingen alle vier de stukadoors door naar de volgende ronde. 

In aflevering vier moest er flink gestuct worden. Ze moeten - met de spullen die ze in aflevering 3 hebben aangeschaft - een creatieve opdracht uitvoeren. Ook nu gaan ze alle vier door naar aflevering 5. In deze op één na laatste aflevering gaat het erom spannen. Cariem, Addo, Jefffrey en Guy moeten een leerling begeleiden en samen zo strak mogelijk een haakse hoek opleveren. Aan de hand van de scores uit aflevering 3, 4 en 5 vallen er twee kandidaten af.  

In de finale - die vanaf 29 november online te bekijken is - strijden de laatste twee overgebleven deelnemers om de hoofdprijs. Ze moeten dan aan de slag met een gipsspuitmachine. In het volgende nummer van Afbouwzaken verschijnt een interview met de winnaar. 

We vroegen de zes deelnemers uit aflevering 2 waarom ze aan Stucmasters deelnemen en wat ze zo aantrekt in het stukadoorsvak. 

Stuc Masters - 6 Deelnemers

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid