NOA Menu
woensdag 18 februari 2015

Wet aanpak schijnconstructies moet scherper!

De Wet aanpak schijnconstructies gaat niet ver genoeg. Dat hebben NOA en AFNL gezamenlijk in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Want hoofdaannemers en opdrachtgevers kunnen met het huidige wetsvoorstel te gemakkelijk onder de ketenaansprakelijkheid uit.

Wet Aanpak schijnconstructies

Hoewel minister Asscher onlangs nog uitsprak te verwachten dat de nieuwe Wet aanpak schijnconstructies (WAS) ervoor zal zorgen dat hoofdaannemers hun onderaannemers niet meer uitknijpen en dat opdrachtgevers realistische prijzen betalen, maken wij ons vooral zorgen dat de wet een papieren tijger wordt. Kwaadwillende elementen kunnen zich gemakkelijk onttrekken aan hun verantwoordelijkheid.

In onze brief aan de Tweede Kamer uiten we onze vermoedens over frauduleuze faillissementen als de nieuwe wet wordt ingevoerd. Tevens doen we de suggestie de wet aan te scherpen als het gaat om de onderbetaling van cao- en minimumlonen. Als de onderbetaling meer bedraagt dan 10% van het cao- of minimumloon dan zou de opdrachtgever al aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden. Dit hebben NOA en AFNL eveneens gezamenlijk in de brief aangegeven. Bij minder dan 50% blijft het voor malafide bedrijven te lucratief ‘om het er op te gokken’. 

Lees hier onze brief aan de Tweede Kamer.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid