NOA Menu
woensdag 4 april 2018

Werk aan westvenster Eusebiuskerk wint Natuursteenpenning

Slotboom Steenhouwers en restauratie-aannemer Nico de Bont hebben samen de Natuursteenpenning 2017 gekregen voor hun werk aan het westvenster van de historische Eusebiuskerk in Arnhem. De penning wordt op initiatief van NOA hoofdsector ABN Natuursteen jaarlijks uitgereikt aan personen of projecten die de kwalificatie ‘excellent vakmanschap’ verdienen.

Natuursteenpenning (1)

De restauratie van de Eusebiuskerk, een Rijksmonument dat zwaar beschadigd werd tijdens de Slag om Arnhem in 1944, was nodig vanwege de slechte staat van het natuursteen dat is gebruikt voor onder andere de ornamenten van de kerk en de ‘bekleding’ van de toren. Ook de manier waarop dit natuursteen is aangebracht aan de kern van de toren vroeg om ingrijpen. Er vielen regelmatig brokstukken naar beneden. Vandaar dat de kerk als sinds mensenheugenis in de steigers staat.  

Ettringer Tuf

De natuursteensoort Ettringer Tuf, die op grote schaal is toegepast bij de bouw en restauraties van vele kerken in Nederland, is in de loop der jaren minder duurzaam gebleken dan lang werd gedacht. De natuursteensoort Ettringer Tuf blijkt, meer dan andere natuursteensoorten, kwetsbaar voor vocht- en temperatuurwisselingen. Hierdoor zijn scheuren ontstaan, zowel in de stenen zelf als tussen de stenen onderling. Dat gebeurde vooral bij stenen met veel details, zoals het beeldhouwwerk en de ornamenten. De verwering van het natuursteen trad als eerste op bij relatief kleine ‘onderdelen’ maar steeds grotere stukken werden aangetast. Zo stond op circa 50 meter hoogte een pinakel van ruim een meter hoog compleet los op zijn voetstuk van oude tufsteen. Dit ruim honderd kilo zware gevaarte dreigde naar beneden te vallen.

Compleet nieuw ontworpen

De restauratie wordt uitgevoerd door Aannemingsbedrijf Nico de Bont, gespecialiseerd in complexe renovatiewerken. Het steenhouwerswerk is uitgevoerd door Slotboom Steenhouwers. Bureau Rothuizen is verantwoordelijk voor het ontwerp en het glas in lood is gemaakt door Glasbewerkingsbedrijf Brabant in Tilburg. “Het bestaande kerkvenster aan de westkant van de toren was ook tufsteen, in vervallen staat en te rank gedetailleerd, waardoor dit te instabiel was om terug te plaatsen. Het huidige venster is compleet nieuw ontworpen door Erik Jan Brans van Rothuizen Architecten en Slotboom Steenhouwers”, vertelt projectleider Arjen Witjes. “Het bestaande venster van tufsteen is vervangen door Muschelkalksteen. Zowel op bouwkundig niveau als bij het natuursteen is gebruik gemaakt van moderne technieken en kwalitatief hoogwaardige materialen.” Het nieuwe venster heeft een hoogte van maar liefst 20 meter, is zes meter breed en weegt bijna 35.000 kilo. Aan het object is een half jaar gewerkt. Voor het glas in lood van het westvenster zijn vijf kleuren geblazen Goetheglas gebruikt.

Nauwe samenwerking

Het compleet vernieuwen van een groot kerkvenster vroeg om een nauwe, integrale samenwerking tussen alle partijen. Intensieve afstemming met betrekking tot het ontwerp, de productie en het plaatsen van het venster was noodzakelijk. “Het proces maakte dit een bijzondere opdracht”, zegt uitvoerder Toon Weijters. “Doordat alle partijen een hoog kwaliteitsniveau nastreven, alles tot in het kleinste detail nauwkeurig is voorbereid en iedereen goed op elkaar is ingespeeld, is het eindresultaat bijzonder mooi en duurzaam geworden.” En juist die kwaliteit, het eindresultaat en het vakmanschap zijn voor de jury van de Natuursteenpenning de redenen geweest de prijs aan dit project toe te kennen. “We zijn trots op deze penning en zien dit als een kroon op dit prachtige werk, een erkenning van ons vakmanschap”, laat Weijters weten. “Dit is zelfs voor ons een heel bijzondere klus. Een venster met deze afmetingen kom je waarschijnlijk maar één keer in je leven tegen.”

Excellent vakmanschap

De NatuursteenPenning (een initiatief van NOA hoofdsector ABN Natuursteen) wordt uitsluitend uitgereikt aan personen of toegewezen aan projecten die de kwalificatie ‘excellent vakmanschap’ krijgen van een vakkundige jury. De NatuursteenPenning is lang geleden door de bedrijfstak natuursteen in het leven geroepen. De afgelopen 50 jaar zijn er diverse vakmensen en projecten in de natuursteenbranche in aanmerking gekomen voor deze bijzondere prijs. De penning is bedoeld voor het mooiste natuurstenen werkstuk of project dat in de afgelopen periode is gemaakt. De jury beoordeelt de aangemelde werkstukken en projecten vakkundig en beloont het werk waaruit het meeste vakmanschap spreekt met de NatuursteenPenning. De jury bestaat uit ervaren natuursteenbewerkers. Zij weten wat de toepassingsmogelijkheden zijn van verschillende soorten natuursteen, zoals hardsteen en marmers en welke specifieke vaardigheden nodig zijn om bepaalde bewerkingen uit te voeren. Alle steenhouwers en natuursteenbedrijven uit Nederland kunnen projecten indienen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid