NOA Menu
donderdag 22 november 2018

Voorlopig geen Pensioenakkoord

Deze week klapte het overleg voor een nieuw pensioenstelsel. Voorlopig lijkt alles bij het oude te blijven. Een gemiste kans, want het is echt noodzakelijk dat er een goed akkoord komt om ons pensioenstelsel te matchen met de hedendaagse arbeidsmarkt.

Pensioen -zware -beroepen (1)

Ook zonder akkoord worden de pensioenen gewoon uitgekeerd. Maar op termijn kan het grote gevolgen hebben. Mogelijk komen er meer pensioenfondsen die moeten gaan korten. Daarom is het zo belangrijk dat het overleg alsnog wordt opgepakt, want er is echt verandering nodig.  

Verouderd pensioenstelsel

Het huidige stelsel past niet meer bij de hedendaagse arbeidsmarkt. Het pensioenstelsel bestaat al heel lang en is er eigenlijk nog steeds op gebaseerd dat een werknemer veertig jaar bij dezelfde werkgever blijft werken. Er zijn echter steeds meer ZZP-ers, en mensen die switchen tussen werknemerschap en het werken als zelfstandige. Veel ZZP-ers bouwen geen pensioen op (al kennen we in de afbouw de verplichtstellingsbeschikking). Door aanpassing van het pensioenstelsel zou het eenvoudiger moeten worden voor de groeiende groep zelfstandigen om ook pensioen op te bouwen. 

Regels updaten

Het stelsel moet ook worden aangepast, omdat pensioenfondsen voldoende geld hebben, maar de pensioenen al jaren niet verhogen vanwege de strenge regels. Het huidige systeem is bovendien erg ingewikkeld en het is niet duidelijk welk deel van de pensioenpot nu voor gepensioneerden is en welk deel voor de deelnemers. 

Pensioen voor zware beroepen?

NOA blijft daarnaast hameren op de mogelijkheid voor werknemers in zware beroepen om eerder te kunnen stoppen met werken. Daarvoor hebben we onderzoek laten doen en het kabinet ook oplossingen geboden voor deze problematiek. Het is echt noodzakelijk dat werknemers in de afbouw de mogelijkheid krijgen om na 45 jaar werken met pensioen te kunnen. De oplopende pensioenleeftijd maakt het alleen maar moeilijker om gezond de pensioengerechtigde leeftijd te halen. Lees meer. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid