NOA Menu
woensdag 27 augustus 2014

"Van eerste divisie naar eredivisie"

NOA en AFNL werken inmiddels meer dan een half jaar samen. Een mooi moment om van de directie van beide organisaties te horen hoe de samenwerking verloopt en welke gezamenlijke plannen er zijn. Frank Rohof en Wim van der Maas leggen aan de hand van een praktisch voetbalvoorbeeld uit wat er bereikt wordt met goede samenwerking.

Frank En Wim

Zowel NOA als AFNL speelden als organisaties in de wereld van brancheverenigingen al jaren in de eerste divisie, als we een vergelijking zouden trekken met voetbal”, meent Wim van der Maas, directeur van de Aannemersfederatie Nederland. “Door onze samenwerking zijn we in de eredivisie terecht gekomen. We zijn samen een serieuze speler, die zich mag meten met clubs als Uneto-VNI, Bouwend Nederland en Horeca Nederland. Die verenigingen spelen al jaren in de eredivisie, dus nu moeten we er wel keihard aan werken om serieuze speler te blijven. We willen geen N.E.C. of Roda JC zijn, om dan weer wel, dan weer niet een poosje mee te mogen spelen, zonder echt serieus te worden genomen.”

Duidelijke stem in Den Haag

“Door onze bundeling van krachten wordt er nu zeker naar ons geluisterd”, vertelt Frank Rohof, directeur NOA. “Tellen we de achterbannen van onze vereniging en federatie bij elkaar, dan spreken we ook echt namens een grote hoeveelheid MKB-ers uit de bouw. Voor de uitvoering van collectieve belangenbehartiging speelt de macht van het getal een grote rol. Politiek bedrijven hangt nauw samen met macht uitoefenen. Doordat onze beider leden in grote lijnen tegen dezelfde problematiek aanlopen, kunnen we die nu krachtig uit één mond over de bühne brengen. In politiek Den Haag heeft dat echt al tot resultaten geleid. AFNL heeft al jaren hard gewerkt aan een groot politiek netwerk en daar vaart NOA wel bij. Gezamenlijk bezoeken we Tweede Kamerfracties. We worden daar niet alleen aangehoord, er komt ook echt navolging. Het lijkt erop dat de politiek serieus werk wil maken van diverse problemen die we aankaarten.”

Collectieve belangbehartiging kost tijd

“Verzoeken van het midden- en kleinbedrijf spreken in Den Haag inmiddels wel tot de verbeelding”, meent ook Wim van der Maas. “De ontslagproblematiek en doorbetaling van het tweede ziektejaar zijn enkele thema’s waarvoor we al langere tijd een voet tussen de deur van het Binnenhof willen krijgen. Het is interessant te zien, dat nu NOA en AFNL deze problemen gezamenlijk benoemen - in plaats van elk apart - dat dit succes lijkt op te gaan leveren. Het moeilijke van dit werk is dat we onze leden lastig kunnen laten zien waar we druk mee zijn. Dergelijke contacten leggen en onderhouden kost veel tijd, zonder dat dit direct wat oplevert. Daar gaan veelal vele besprekingen aan vooraf. De onderwerpen spreken ook niet altijd direct tot de verbeelding, dus de kunst is hiervoor bij leden toch de belangstelling hoog te houden en hen te triggeren om ons te voorzien van input.”

Samenwerking geeft reuring

“Natuurlijk behelst de samenwerking meer dan een gezamenlijke politieke agenda", licht Frank Rohof toe. “Alle secretariaatsmedewerkers wisselen waar mogelijk kennis met elkaar uit en werken prettig samen. Ook de reuring in het pand, die met de komst van AFNL aanzienlijk is toegenomen, is zeer prettig.” “Dat is geheel wederzijds”, vult Wim aan, ”want nogniemand is per ongeluk naar het oude adres in Nieuwegein gereden. Veenendaal is voor de meeste medewerkers van AFNL verder rijden, maar onze werkplekken en het vele groen in en om het pand bieden een gezonde omgeving. Bestuurders en leden vinden de bijeenkomsten in Veenendaal een aanzienlijke vooruitgang; fijne ruimtes, geen bouwwerken rondom én ruime parkeergelegenheid.”

Lees meer over de samenwerking NOA en AFNL in Afbouwzaken 11, verschijning augustus 2014. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid