NOA Menu
woensdag 4 juni 2014

STUC Zuid-west: nieuw samenwerkingsverband

Zeeland en Zuid-West Brabant krijgen een eigen afbouwopleiding. Een bijzondere gebeurtenis in een tijd dat scholing het in onze bedrijfstak niet makkelijk heeft. Medio augustus 2014 opent het samenwerkingsverband STUC Zuid-West haar deuren. Dan beginnen in Bergen op Zoom (Noord-Brabant) de eerste leerlingen met de stukadoorsopleiding niveau 2. Na voltooiing van de stukadoorsopleiding niveau 2 kunnen de cursisten ook terecht voor opleiding niveau 3.

Stuc Zuid West

“De bouwopleiding in West Brabant en Zeeland had al enige jaren het idee om een stukadoorsopleiding - mede - op te zetten”, vertelt Bram Vijfhuize, directeur van Vakcentrum Schilderen Zuid-West in Goes. “De schilders- en afbouwbranche hebben de handen ineen geslagen. Onze regio met 180 afbouwbedrijven heeft behoefte aan jong afbouwtalent, mede door de vergrijzing. De dichtstbijzijnde opleiding is nu nog in Rijen (bij Tilburg), maar dat is te ver weg. We zijn zeer blij met de komst van het samenwerkingsverband STUC Zuid-West. Het doel is om meer jongvolwassenen goed vakonderwijs te geven.”  

Opleidingsplan

Het opleidingsplan is klaar. Komend schooljaar begint de opleiding niveau 2, daarna is doorstroming mogelijk naar niveau 3. Het eerste jaar is een BOL-variant, de leerlingen krijgen een stageovereenkomst. Met een goede verdeling tussen praktijk en theorie. In de winter krijgen ze aanvullende trainingen om de basisvaardigheden extra aan te leren. Zo krijgen de cursisten nog meer bagage en ervaring om in het voorjaar goed aan de slag te gaan. Omdat de leerlingen in het eerste jaar geen arbeidscontract hebben, gelden er aangepaste tarieven, gunstig voor de leerbedrijven om leerlingen goed op te leiden. Het tweede schooljaar heeft een BBL-vorm, waarbij de leerlingen een vast contract krijgen met werkgarantie. Er is plaats voor 10-12 cursisten. 

“Het is spannend te zien hoe onze opleiding zich zal ontwikkelen. Met sommige samenwerkingsverbanden in het land gaat het niet zo goed. De instroom van leerlingen is her en der - te - laag. En dan opent onze regio een gloednieuwe opleiding, omdat hier kansen zijn. Deze kansen grijpen we met beide handen aan. Maar we scheppen ook zelf mogelijkheden, bijvoorbeeld door alle afbouwbedrijven persoonlijk te benaderen”, aldus Vijhuize. 

Lees het uitgebreide interview over het nieuwe samenwerkingsverband, dat verschijnt in Afbouwzaken 8, juni 2014.  

Meer info op www.stucwerkenleren.nl

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid