NOA Menu
donderdag 5 juli 2018

Presentatie Klimaatakkoord uitgelekt

Ruim 100.000 woningen moeten binnen drie jaar van het gasnet zijn losgekoppeld. Daarna moet het tempo snel omhoog naar jaarlijks 200.000 transformaties. Mét nieuwe tenders, normen, een halvering van de verhuurdersheffing, andere financieringsmogelijkheden en misschien zelfs een isolatieplicht. Dit kopte Cobouw gistermiddag online, nadat ze het Klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving in handen kregen.

Klimaatakkoord

Cobouw beschikt alleen over het eindstuk van de tafel voor de gebouwde omgeving. Er zijn er nog vier in omloop. Die gaan over elektriciteit, industrie, mobiliteit, en landbouw en landgebruik. Samen vormen ze een Klimaatakkoord. Ed Nijpels presenteert dat aanstaande dinsdag. Daarna moet het nog worden doorgerekend door het CPB. Uiteindelijk is het laatste woord aan het kabinet. 

Diederik Samson, voorzitter van de sectortafel gebouwde omgeving, noemt het plan “een grote verbouwing”. Om 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen te gaan transformeren tot goed geïsoleerd, waarbij we duurzame energie en schone elektriciteit gaan gebruiken, klinkt echter als een giga-opdracht voor de bouw. 

Verplicht isoleren

In het uitgelekte document staat onder meer opgetekend dat huizenkopers bij elke aankoop een aantrekkelijk aanbod krijgen om woningen te isoleren, met financieringsmogelijkheden. Als dat niet werkt, wordt isoleren verplicht vanaf 2030. Op de website van Cobouw staan voor abonnees de belangrijkste plannen uit het akkoord vermeld. 

Bron: Cobouw

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid