NOA Menu
donderdag 25 januari 2018

Pensioenfonds bouw presteert goed

Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW) staat er gezond voor. Het bouwpensioenfonds presteert een stuk beter dan andere pensioenfondsen. De dekkingsgraad is gestegen naar 115,2 procent. Dit betekent dat voor elke euro aan pensioenverplichtingen ruim 1,15 euro in kas zit. Vorig maand maakte bpfBOUW al bekend dat het fonds de pensioenen per 1 januari 2018 verhoogt met 0,59 procent. De deelnemers blijven wel een relatief hoge pensioenpremie betalen, namelijk 20,2 procent. Dit is een gevolg van de afspraak die sociale partners gemaakt hebben om de premie tot en met 2019 op dit percentage te maximeren.

Pensioenfonds Bouw Presteert Goed

BpfBOUW streeft naar volledige toeslagverlening van de pensioenen in de toekomst. Daarvoor is nog verder herstel van de financiële positie nodig. Jan Ruis, bestuursvoorzitter van bpfBOUW: “We zijn blij dat we de pensioenen van onze deelnemers per 1 januari konden verhogen. Ook in 2018 en daarna zullen wij blijven bouwen aan een goed en betaalbaar pensioen voor al onze deelnemers.”

Gunstige ontwikkelingen

Gunstig voor het bouwpensioenfonds waren de rendementen op beleggingen. Over 2017 werd een rendement behaald van 6,4 procent en steeg het belegd vermogen met 3 miljard euro. BpfBOUW haalde in 2017 een rendement op de vastgoedportefeuille van 9,9 procent. De totale verplichtingen van bpfBOUW stegen in het vierde kwartaal van 2017 met 1,42 miljard euro tot 48 miljard euro. Het vermogen steeg echter sneller dan de verplichtingen, waardoor de actuele dekkingsgraad in het vierde kwartaal steeg met 0,6 procentpunt. De vraag is hoe lang de omstandigheden zo optimaal kunnen blijven. “Aan het eind van het kwartaal kwamen de belangrijkste ontwikkelingen uit de Verenigde Staten: het belastingplan van Trump dat door het Congres werd geloodst en de verhoging van de rente door de Amerikaanse centrale bank (Fed). Daarnaast is de verlenging van de productiebeperkende maatregel van de OPEC, waardoor de ruwe olieprijs het jaar afsloot boven de $ 65 per vat, het vermelden waard”, schrijft bpfBOUW in een verklaring. 

Over bpfBOUW

Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW) verzorgt de pensioenvoorziening van circa 773.000 (oud-)werknemers in de sector bouwnijverheid. Bij bpfBOUW zijn circa 11.100 bedrijven en ondernemingen aangesloten uit de sectoren bouw & infra, timmerindustrie, afbouw, natuursteenbedrijf, betonmortelindustrie, bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven en de baksteenindustrie. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid