NOA Menu
woensdag 21 februari 2018

Ook papa krijgt langer vrij

Kersverse vaders krijgen vanaf 2019 vijf in plaats van twee dagen volledig betaald verlof nadat de moeder is bevallen van een kind. Daarnaast krijgen zij vanaf 2020 in het eerste half jaar recht op nog eens vijf weken aanvullend kraamverlof, waarbij ze van het UWV een uitkering kunnen krijgen ter hoogte van 70 procent van hun salaris. Dat staat in de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), die deze week werd gepresenteerd.

Ouderschapsverlof

In de wet wordt ook geregeld dat adoptie- of pleegouders straks recht hebben op niet vier maar zes weken volledig betaald verlof.

Kraamverlof

Het wetsvoorstel borduurt voort op het regeerakkoord. De coalitiepartners spraken daarin al een ‘substantiële verlenging’ van het kraamverlof voor partners af, omdat ze willen dat meer en langer geboorteverlof voor partners ‘normaal’ wordt. “De taken in en rond het huis en het werk worden daarmee vanaf het begin beter en eerlijker verdeeld en daar worden later de vruchten van geplukt”, schrijft verantwoordelijk minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hopen met een ruimer kraamverlof voor partners vrouwen meer kans te geven op een baan.

Wetsvoorstel genegeerd  

Het kabinet negeert met het wetsvoorstel een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat stelde vorige week nog voor om zowel vaders als moeders zes weken extra betaald verlof te geven, volledig betaald door de overheid. Het huidige verlof is te ingewikkeld en de rekening wordt eenzijdig bij de werkgevers gelegd, meent de SER. Daardoor wordt het voor het midden- en kleinbedrijf moeilijk. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid