NOA Menu
woensdag 18 januari 2017

Nieuwjaarsreceptie op Paleis Het Loo druk bezocht

“Het wordt een funtastic jaar!”

Zaterdag 14 januari 2017: winterse buien en de Veluwe lag vol sneeuw. Toch weerhield dat niemand om naar Paleis Het Loo af te reizen voor de NOA Nieuwjaarsreceptie. Het aangeboden kijkje in het Paleis bracht honderden leden op de been. Samen werd er getoost op een ‘funtastic new year’.

NOA Nieuwjaarsreceptie

Alle gasten werden vanaf de parkeerplaats met paardentrams naar het Paleis gereden. Het was voor de Friese paarden stevig doorwerken, want er moesten heel wat ritjes worden gemaakt om de meer dan 300 bezoekers naar de Balzaal te brengen. Gelukkig hadden veel leden gehoor gegeven aan de oproep op tijd te komen. Hierdoor konden alle gidsen op tijd met een groep op pad om de highlights van het Paleis te bekijken. De tentoonstelling van Anna Palowna werd bezocht en ook kon een kijkje worden genomen in diverse Koninklijke vertrekken. De snelle tour deed menigeen besluiten op een ander moment nog eens terug te komen voor een uitgebreid bezoek, waarbij dan ook nog door de prachtige tuinen kan worden gewandeld. 

Luizenverhalen

Na de rondleiding kwam iedereen bijeen in de prachtige Balzaal, en de zo mogelijk nog rijker gedecoreerde Koningin Wilhelminazaal. Tijdens de receptie bleek dat de ‘luizenverhalen’ goed waren blijven hangen: hygiëne had vroeger een andere maatstaf, dus werden mantels in het kippenhok gehangen, zodat de kippen er de luizen uit konden pikken. Ook in de karmozijnrode kamer speelden luizen de hoofdrol. Deze kleur werd vroeger gemaakt door aan de verf vrouwtjesluizen toe te voegen om de dieprode kleur te krijgen. Die moesten uit Amerika komen, dus mensen ‘op stand’ lieten in hun woning graag deze kleur aanbrengen om potsierlijk hun status mee aan te duiden. Hoewel over de kennis van een enkele gids werd getwijfeld, waren gelukkig de meeste bezoekers erg blij met hun rondleiding en de toelichting die ze kregen. 

Samen kunnen we het maken

Voorzitter Hendrik Ruys bedankte iedereen voor hun komst en blikte kort terug op een veelbewogen jaar: “Het was een jaar vol verandering. Een jaar waarin we als vereniging mooie stappen hebben kunnen maken, maar ook een jaar waarin lidbedrijven na jaren crisis eindelijk weer écht konden gaan ondernemen. Dat geeft energie om positief de toekomst tegemoet te zien. Samen moeten we nu meer willen, ik wil meer!” Op de vraag van de voorzitter of leden al het lef hebben gehad om de prijzen te verhogen, was de zaal een kort moment met stomheid geslagen, maar het geroezemoes er direct na, deed vermoeden dat er bij menigeen wat los is gemaakt. 

Olietankers laten draaien

“Natuurlijk ging niet alles vanzelf, of precies zoals we dat graag wilden”, vervolgde Ruys zijn betoog. “De huidige wetgeving maakt het op veel fronten niet eenvoudig om te durven ondernemen. We proberen samen met AFNL in Den Haag uw belangen te behartigen en politici te overtuigen dat het anders moet en kan, maar dat gaat niet vanzelf. Politieke partijen zijn net olietankers. Ze zijn amper te draaien, maar het kán wel. Daarom willen we het vuurtje continu opstoken en gezamenlijk een goede lobbyist in Den Haag neerzetten.”  

Fun hebben in veranderen

“De markt is in beweging en iedereen moet mee bewegen. Stilstand is achteruitgang. Ons vakmanschap moeten we koesteren. Daarom moeten we ook samen beter en meer opleiden. Zie het niet als nog iets wat ‘moet’. U moet immers al zoveel. Heb er lol in, vind het leuk. Zie kansen, geen bedreigingen. Denk aan duurzaamheid, automatisering en digitalisering. Dat zijn geen lastige ontwikkelingen, maar leuke. Zet zelf uw markt in beweging, door uw vakkennis en expertise te tonen. Wees trots en heb een beetje fun. Samen maken we er dan een ‘funtastic’ jaar van!” 

Bekijk de foto-impressie van de rondleiding en nieuwjaarsreceptie.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid