NOA Menu
woensdag 19 oktober 2016

NIEUW: Meldpunt DBA onbedoelde gevolgen arbeidsmarkt

Hebt u als opdrachtnemer te maken met een opdrachtgever die weigert te werken met ZZP-ers? Of een opdrachtgever die eist dat u alleen met eigen werknemers aan de slag mag? Dan kunt u dit nu melden via het nieuwe meldpunt DBA.

Meldpunt DBA

Met het invoeren van de Wet DBA en het moeten werken met een modelovereenkomst is er veel onduidelijkheid. Welke arbeidsrelatie gaan opdrachtgever en opdrachtnemer met elkaar aan? Door gebruik te maken van een goedgekeurde modelovereenkomst kunnen opdrachtgevers zich in principe vrijwaren voor het inhouden en afdragen van loonheffing en premies bij het werken met ZZP-ers, maar toch zijn ze bang aangemerkt te worden als werkgever. 

Wet DBA lijkt nog meer onbedoelde gevolgen te hebben

Ook tijdens de door NOA georganiseerde informatiebijeenkomsten kwamen hier veel vragen over. Het lijkt het er op dat de Wet DBA (soms) onbedoelde gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld, omdat bedrijven hun flexibele schil niet meer naar eigen inzicht kunnen inrichten. Of als zzp'ers minder opdrachten krijgen, of als zij van hun opdrachtgevers via payroll moeten werken. 

Meldpunt Belastingdienst

Ook de politiek (b)lijkt inmiddels wakker geschud, want er is inmiddels een Meldpunt DBA door de Belastingdienst open gesteld. Hebt u als opdrachtgever of zzp'er soms te maken met opdrachtgevers die weigeren te werken met ZZP-ers of eisen dat het allemaal werknemers moeten zijn? Dan kunt u dat melden via het Meldpunt DBA.

Hoe werkt het meldpunt

Met het Meldpunt DBA wil de Belastingdienst inzicht krijgen in mogelijke onbedoelde gevolgen van de Wet DBA voor de arbeidsmarkt. Op basis van uw meldingen inventariseren het ministerie van Financiën én het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de knelpunten. Deze knelpunten pakken zij vervolgens samen met branche- en belangenorganisaties op. Dit is belangrijk om te weten, want als u een melding doet, krijgt u geen persoonlijke reactie: het meldpunt is alleen bedoeld voor de inventarisatie van knelpunten. Het is daarom wel belangrijk om uw knelpunten te melden, want zonder meldingen wordt er ook niets gedaan aan de knelpunten. 

Melden bij vertrouwenspersoon ook mogelijk

U kunt als lid van NOA uiteraard ook bij ons terecht. De vertrouwenspersoon bij NOA zorgt dan dat uw melding op de juiste plek terecht komt. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid