NOA Menu
woensdag 4 mei 2016

Modelovereenkomst Afbouw nog niet definitief

We krijgen veel vragen van leden over de nieuwe wet DBA, die op 1 mei jl. is ingegaan. Wanneer is er een goedgekeurde modelovereenkomst Afbouw? Er wordt regelmatig de indruk gewekt dat men sinds 1 mei 2016 niet zonder zou kunnen. Dit is echter niet juist.

Modelovereenkomst Afbouw nog niet definitief

De tot nu toe gebruikte VAR-verklaringen zijn er inderdaad niet meer. Daarvoor in de plaats is er per 1 mei 2016 de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, maar er is een overgangsjaar ingesteld tot 1 mei 2017 om te gaan werken met de modelovereenkomsten. Dit geldt ook voor het controleren door de fiscus. Net als de VAR is de modelovereenkomst NIET verplicht. In het overgangsjaar gaat de fiscus uiteraard al wel controleren, maar er zullen in principe geen boetes worden uitgedeeld. Er zal vooral veel geadviseerd worden over het gebruik van de modelovereenkomst, bij voorkeur die van een branche. 

Publicatie modelovereenkomst Afbouw pas na akkoord Belastingdienst

Er is nu niet meteen een hausse aan controles te verwachten. We verwachten overigens dat de modelovereenkomst voor de Afbouw op korte termijn wel akkoord bevonden zal worden door de Belastingdienst. Om te voorkomen dat u onverhoopt een onjuiste versie krijgt, omdat de fiscus bijvoorbeeld een bepaald punt niet akkoord vindt of gewijzigd wil hebben, verzoeken wij u nog even geduld te hebben. Pas na akkoord van de Belastingdienst zullen we de modelovereenkomst Afbouw publiceren en u informeren over de wijze waarop u deze kunt gaan gebruiken.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid