NOA Menu
donderdag 17 mei 2018

Miljoen nieuwe woningen

De overheid moet de komende jaren miljarden euro's meer investeren vindt branchevereniging voor projectontwikkelaars Neprom. De sector wil zelf een miljoen woningen opleveren voor 2030. Om die woningen bereikbaar te houden, wil de branche dat de overheid een extra duit in het zakje doet.

Miljoen Nieuwe Woningen

Wegen en openbaar vervoer lopen volgens Neprom vol. Om bestaande en nieuwe wijken niet te laten dichtslibben, schat de organisatie dat de overheid tot 2030 jaarlijks 1 tot 2 miljard euro extra moet uitgeven aan infrastructuur.

Bouwtempo flink omhoog

Neprom en veertien projectontwikkelaars, bouwbedrijven en beleggers waarschuwen in een nieuw rapport dat het bouwtempo flink omhoog moet. Door bevolkingsgroei en toenemende welvaart neemt de druk op de woningmarkt toe. Om het tekort niet te hard te laten oplopen, zouden daarom binnen twaalf jaar een miljoen nieuwe woningen gereed moeten zijn. Aanvankelijk stond die doelstelling voor 2045 gepland. De ondernemers zijn van plan de komende jaren 200 miljard euro te investeren. Dat geld is niet alleen nodig om meer, maar ook duurzamer te bouwen. Zo moeten huizen energieneutraal worden en moet onder meer er meer ruimte voor groen komen in woonwijken. Daarvoor moet wel opgetrokken worden met de overheid, volgens de initiatiefnemers. Die moet fors investeren om het mogelijk te maken die miljoen woningen te realiseren.

Ambitieus plan

Het plan is ambitieus: volgens eerdere onderzoeken neemt het woningtekort tot 2020 toe. In dat jaar zijn er mogelijk 235.000 huizen te weinig om aan de vraag te kunnen voldoen. Brancheorganisatie Neprom schat dat er in 2025 mogelijk 600.000 nieuwe huizen nodig zijn. De vraag is simpelweg veel groter dan het aanbod. Het aantal huishoudens stijgt harder dan het aantal woningen. In 2017 werden er 65.000 bouwvergunningen afgegeven, maar kwamen er 82.000 huishoudens bij.

Bron: Nu.nl

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid