NOA Menu
vrijdag 7 maart 2014

Meer mbo'ers als gezel in de leer

Meer opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs krijgen praktijklessen, gebaseerd op het "meester-gezel-model". Minister Bussemaker wil de 'meester-gezel methode' uitbreiden en steeds meer leerlingen zullen ermee te maken krijgen. NOA is zeer verheugd over deze uitspraak. Onlangs heeft een delegatie van NOA/Savantis bij de minister een warm pleidooi gehouden om het specialistisch vakmanschap in onze afbouwsectoren te kunnen behouden. De minister was vol aandacht.

Jetbussemaker

"Niet alleen in de opleiding tot smid, schoorsteenveger of banketbakker zijn ambachtelijke vaardigheden van belang, ook voor andere opleidingen moet de nadruk meer op de praktijk komen te liggen", vindt Bussemaker. Door de 'meester-gezel-route' uit te breiden, komt er volgens Bussemaker meer aandacht voor talentontwikkeling en vaardigheden.

Middeleeuws succes

"Het meester-gezelprincipe wordt sinds de Middeleeuwen succesvol gehanteerd om kennis over te dragen" , aldus Bussemaker. "Zonder goede vakmensen is ons land nergens. De meestertitel maakt vakmanschap zichtbaar en jongeren zien dat ze met een mbo-diploma op zak kunnen doorgroeien."

Lees hierover ook het artikel in de Telegraaf van vrijdag 7 maart 2014.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid