NOA Menu
donderdag 9 november 2017

Masterclass Grisaille techniek

Jojanneke van Davique Sierschilderwerken maakt plafondschilderingen, wandschilderingen, marmer- en houtimitatie, verguldwerk, patineerwerk en geeft kleuradviezen. Op 21 oktober verzorgde zij in de praktijkhal van NOA een masterclass Grisaille techniek voor het Stucgilde.

Masterclass Grisaille techniek

De behoefte aan een cursus trompe-l’oeil schilderen, waar de Grisaille techniek een onderdeel van is, ontstond vorig jaar tijdens de studiereis van het Neerlandsch Stucgilde in Genua. Daar waren zulke schitterende blokverbanden op gevels geschilderd, dat pas op een halve meter afstand te ontdekken was dat het geen blokverband in stucwerk betrof. Kunstenares Jojanneke werd gevraagd om de Gildeleden in een dag tijd op weg te helpen.  

Verschil tussen trompe-l’oeil en Grisaille

Trompe-l'oeil is een schildertechniek die bedrieglijk realistisch aandoet. De vertaling uit het Frans is letterlijk "bedrieg het oog". Over het algemeen wordt het in stillevens toegepast, maar ook in muurschilderingen om bijvoorbeeld de echte aanwezigheid van pilaren of standbeelden te suggereren. Voorwaarde voor succesvol bedrog is de beheersing van naturalistische precisie: het juiste perspectief combineren met een consequent uitgewerkte belichting. Een trompe l'oeil is gebonden aan de wetten van het in de ruimte aanwezige perspectief. Dat geeft meteen het verschil tussen een trompe l'oeil en een wandschildering in Grisaille techniek. Een trompe l'oeil betreft vaak een uitbreiding van een bestaande situatie, een extra deur of raam, een meubelstuk, een extra zaal. Grisailles zijn illusionistische geschilderde voorstellingen. Ze zijn nauwelijks van stucwerk te onderscheiden. Het woord grisaille komt van het Franse gris en betekent iets schilderen in verschillende nuances grijs. Deze methode vormde een goede oefening in het variëren met licht en schaduw en is in de loop der eeuwen veel gebruikt om stenen reliëfs of sculpturen na te bootsen. Vandaar dat de cursus trompe-l’oeil schilderen terstond werd omgevormd tot een masterclass Grisaille.

Meester stukadoors met schildertalent

Gedurende de cursusdag bleek dat deze schildertechniek een vak apart is. Als Meester stukadoor ben je een kunstenaar, maar dan kom je er tijdens zo’n masterclass achter dat een grisaille maken die net echt lijkt nog niet zo eenvoudig is. Menigeen besloot er thuis nog op door te studeren. Tijdens de cursus bleken er ook Gildeleden met een bijzonder schildertalent. 

Leren kijken

Wijze les was om heel goed te leren kijken naar de schaduwwerking. Een slagschaduw moet heel subtiel worden aangebracht en is al snel te veel of te donker. Een Grisaille is een monochroom schildering: Een in één kleur vervaardigde schildering, met verschillende schakeringen van die kleur. Wit is ook geen wit meer in een Grisaille, er zijn heel veel kleine details waar je op moet letten. Let goed op de balans tussen warme en koude delen en een correcte weergave van licht en donker. Nadien kan voorzichtig ook met kleur worden gewerkt om details verder te verfijnen. Als laatste fase kunnen glaceerlagen worden aangebracht om het contrast in de schildering te versterken en er een eenheid van te maken.

Over het Stucgilde

Leden van het Stucgilde volgen regelmatig met elkaar specifieke cursussen om het ambacht én de fijne kneepjes van het vak op hoog niveau te houden. Stucgilde lid word je niet zomaar. Van leden wordt verwacht dat ze de doelstellingen van het gilde actief uitdragen en altijd de hoogste kwaliteit leveren. 

Masterclass

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid