NOA Menu
woensdag 5 oktober 2016

Loopbaanbegeleiding middelbare scholieren goed initiatief

Het kabinet trekt extra geld uit voor een betere loopbaanbegeleiding van middelbare scholieren. Te vaak stoppen jongeren nu vroegtijdig met hun studie, omdat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt.

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker (Onderwijs) willen met betere loopbaanbegeleiding zorgen voor een betere doorstroom en aansluiting van leerlingen tussen de verschillende onderwijssoorten. Zij trekken daar vanaf 2018 een bedrag oplopend tot 30 miljoen euro in 2025 voor uit. Bij goede loopbaanbegeleiding krijgen jongeren inzicht in hun kwaliteiten, motivatie en interesses en een realistisch beeld van het vervolgonderwijs en het beroepsperspectief, zo schrijven minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

Méér aandacht voor afbouwberoepen

Een goed initiatief waar onze bedrijfstak baat bij heeft, want we pleiten al jaren voor een betere informatievoorziening over beroepsmogelijkheden in de afbouw op bijvoorbeeld VMBO-scholen. Ook in het hoger onderwijs zouden we vaker moeten kunnen laten zien hoe interessant onze afbouwsectoren zijn.Het is goed als jongeren via vroegtijdige loopbaanbegeleiding beter weten waar hun kwaliteiten liggen, wat ze leuk vinden en wat een studie en vak inhouden. 

Meer techniek

Nu kiezen teveel jongeren traditioneel vaker voor economisch-administratieve opleiding, terwijl het arbeidsmarktperspectief van een aantal opleidingen in deze richting slecht is. In de techniek daarentegen zijn de kansen op werk juist goed. STUC werk en leren staat te springen om gemotiveerde jongeren in de afbouw al werkend te laten leren, gecombineerd met een goede opleiding en toekomst perspectief. Nu is er in het voorbereidend beroepsonderwijs alleen globale aandacht voor ‘de bouw’ terwijl er zoveel meer mogelijk is. 

De loopbaanbegeleiding moet resulteren in een betere studiekeuzen. In 2015 stopten teveel eerstejaars studenten met hun studie, of wisselden van richting. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid