NOA Menu
woensdag 2 januari 2019

Lage btw 1 januari 2019: 9%

De lage btw van 6% is op 1 januari 2019 verhoogd naar 9%. Deze maatregel is onderdeel van het pakket Belastingplan 2019. Dit besluit heeft gevolgen voor de regelingen, waarbij voor stucwerk en isolatiewerkzaamheden aan woningen ouder dan twee jaar het lage btw-tarief mag worden gerekend. Ook enkele vloerenwerkzaamheden komen in aanmerking.

Lage Btw Per 1 Januari 2019 Naar 9 Procent

De regelingen blijven, maar u moet de werkzaamheden sinds 1 januari 2019 tegen 9% aanbieden in plaats van 6% btw. Vorig jaar hebben we u al geadviseerd een passage in uw offertes aan particulieren op te nemen, waarin de btw-verhoging is aangekondigd. 

Geen overgangsregime

In het verleden werd bij een tariefsverhoging doorgaans voorzien in een overgangsregeling. Dit is nu echter niet het geval. Als ondernemer betaalt u het btw-tarief op het moment dat u de btw verschuldigd wordt. Dus op het moment van factureren. 

Andere aandachtspunten:

De btw-verhoging van 6% naar 9% is op 1 januari 2019 ingevoerd. Hebt u ook al aan de volgende belangrijke praktische gevolgen gedacht?

  • Pas uw administratieve/boekhoud systeem aan zodat de lage btw op 9% staat in plaats van 6%
  • Controleer welke contracten met consumenten nog lopen en factureer het juiste tarief
  • Vermeld u ergens standaard prijzen voor particulieren? Bijvoorbeeld in geautomatiseerde offertesystemen, op uw website of social media? Pas uw consumentenprijzen dan aan. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid