NOA Menu
woensdag 5 april 2017

Kopspijkers en verbale bouwbattle in Cobouw Café Vloerendag

De Bouwagenda, de zwakke lobby van het mkb richting politiek en het tekort aan vakmensen. Het waren de belangrijkste onderwerpen tijdens het Cobouw Café in Veenendaal.

Kopspijkers

Cobouw Café gemist? Kijk hier de discussies online terug!

Presentatoren van het Cobouw Café waren journalisten Joost Zwaga en Thomas van Belzen. “Hoe kan het toch dat de bouw het maar niet voor elkaar krijgt om met één stem te spreken?”, vroeg Thomas zich af. “Dat het mkb en het grootbedrijf het over sommige onderwerpen maar niet eens kunnen worden?” John Kerstens, voormalig Tweede Kamerlid PvdA: “De bouw functioneert in mijn ogen suboptimaal vanwege de wijze van organisatie. Dat draagt bovendien bij aan de ongelofelijk hoge faalkosten. Bedrijven moeten zelf ook veel meer investeren in vakopleidingen.” 

Banenmotor

NOA-voorzitter Hendrik Ruys ergert zich aan het feit dat de overheid meer oog lijkt te hebben voor grote en machtige bedrijven. “Terwijl het mkb de banenmotor is en het meeste geld aan belastingen opbrengt.” FNV-Bestuurder Peter Roos mist het sociale aspect in de Bouwagenda: “Technische innovatie is mooi. Maar hoe zorgen we voor de mensen?” Bernard Wientjes, voorzitter van de Taskforce Bouw, staat op dat moment in het publiek te popelen om zijn zegje te doen. “Er wordt wel degelijk gelobbyd voor en door het mkb. En ik bestrijd dat het mkb meer bijdraagt aan het nationaal product. Het is ongeveer fifty-fifty. En ook aan de sociale paragraaf besteden we uitgebreid aandacht.”  

7000 arbeidsdagen

Wientjes legde vervolgens de ernst van de situatie uit. Het waarom van zijn Bouwagenda. “We moeten in de bouw veel grootschaliger werken. Als je 100.000 huizen per jaar wilt isoleren dan kan dat niet anders. We hebben als Nederland het klimaatverdrag van Parijs getekend. Daar kunnen we niet onderuit. In 2050 moet de hele gebouwde omgeving energieneutraal zijn. Dan heb je nog ongeveer 7000 arbeidsdagen. Ga er maar aan staan. Dat lukt alleen als we zaken echt anders gaan doen.” Volgens Wientjes betekent dit geenszins dat er alleen werk is voor grote bouwers, dat de voorkeur heeft van Jan-Willem van de Groep, aan tafel om vooral het belang van duurzaamheid te onderstrepen. “De tijd van schaarste en het werk onderling verdelen is voorbij”, stelde Wientjes. “We hebben iedereen nodig. Ook kleinere bedrijven kunnen in deze tijd weer een vuist maken.”

Beter belegde boterham

Naast de Bouwagenda van Wientjes discussieerden de tafelgasten tijdens het Cobouw Café op de Vloerendag vooral over het tekort aan vakmensen en de miljarden die nodig zijn om meer leerlingen enthousiast te maken voor de bouw en techniek. Eric van der Zande, voorzitter Hoofdsector Vloeren & Terrazzo van de NOA verwoordde het treffend, toen hij zei dat HAVO-leerlingen veel vaker gestimuleerd zouden moeten worden om voor een vervolgopleiding in de afbouw te kiezen. “Daar verdienen ze een veel beter belegde boterham dan op een kantoor van een bank- of verzekeraar. Maar de bouw staat helaas in een veel te laag aanzien. In Nederland zijn we heel goed in het oprapen van mensen. Terwijl we ze in mijn ogen heel slecht leren lopen.”

Hoog/laag of goed/slecht opgeleid?

Vanuit de zaal klinkt instemmend gemompel. “Hoog en laag opgeleid?”, vroeg Martin de Rouw zich vertwijfeld af. “Hoezo? In mijn ogen is iemand goed of slecht opgeleid. En vakmensen zijn dus goed opgeleid, niet laag opgeleid.”

Battle Eric En Jan Willem (1) 

Battle

Aansluitend aan de stamtafeldiscussies namen Eric van der Zande en Jan-Willem van de Groep het tegen elkaar op in een ‘bouwbattle’. De bokshandschoenen waren vergeten, maar verbaal wasten de heren elkaar de oren. Ook Wientjes en Thoma van Waalbouw bleken sportieve cafégasten. Zij namen het tegen elkaar op in het Kopspijkerspel. Timmeren leek niet hun favoriete vrijetijdsbesteding, want er waren aardig wat hamerslagen nodig om de spijkers in de tafel te krijgen. Met een ferme laatste klap van Wientjes werd het Cobouw Café afgesloten, waarna de Cobouw band nog lange tijd het café met sfeervolle noten vulde. 

Het Cobouw Café bij NOA werd door Cobouw en NOA gezamenlijk georganiseerd. De uitzending werd live gestreamd en volledig opgenomen. U kunt het hier terugkijken. 

Tekst met medewerking van Armand Landman, Vakmedianet 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid