NOA Menu
donderdag 1 november 2018

Inspectie SZW intensiveert aanpak arbeidsuitbuiting en gevaarlijke stoffen

Het kabinet investeert de komende jaren structureel € 50,5 miljoen per jaar extra in de handhavingsketen van de Inspectie SZW. Dat schreef staatssecretaris Van Ark deze week aan de Tweede Kamer.

Gevaarlijke Stoffen

Het geld wordt onder meer ingezet ter bevordering van een eerlijke arbeidsmarkt, waarin werknemers gezond en veilig kunnen werken. Zo komt er extra geld voor de aanpak van schijnconstructies waaronder schijnzelfstandigheid en voor het tegengaan van arbeidsmarktdiscriminatie. In de afbouw hebben we een speciaal Loket Eerlijke Afbouw  waar ondernemers anoniem melding kunnen doen als men schijnconstructies of andere oneerlijke concurrentie vermoedt. 

Gezond en veilig werken

Ook de aanpak van blootstelling aan gevaarlijke stoffen wordt door verscherpte controles van de inspectiedienst flink versterkt. Staatssecretaris Van Ark schrijft: 'Gezond en veilig werken is ontzettend belangrijk. En eerlijk werken, werkt goed, maar kan beter! Naleven van regels is in het belang van werknemers en werkgevers. Daarom krijgt de Inspectie er extra geld bij.'

Meerjarenplan

Het meerjarenplan 2019-2022 en het jaarplan 2019 van de Inspectie SZW, dat komende maand verschijnt, zal de concrete invulling bevatten van de prioriteiten van de Inspectie. Zodra bekend zullen we de aspecten die voor onze sectoren van belang zijn natuurlijk communiceren.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid