NOA Menu
donderdag 1 februari 2018

In de afbouw meeste kans op stage en baan

Jongeren die een opleiding volgen tot stukadoor, vloerenlegger, tegelzetter, metselaar, timmerman of schilder hebben de meeste kans op een stage of een baan. Dat tonen de meest recente prognosecijfers die de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) deze week bekend maakte.

Meeste kans op stage en baan in de bouw

Jaarlijks voert SBB arbeidsmarktonderzoek uit naar de kans op een stage, een leerbaan en werk voor maar liefst 468 mbo-beroepen. Hiervoor analyseert SBB onder andere de beschikbare mbo-vacatures en neemt ze een enquête af onder 200.000 leerbedrijven. De cijfers kunnen door scholen worden gebruikt in de voorlichting aan de toekomstige mbo-student. Ze maken bijvoorbeeld onderdeel uit van Studie in Cijfers en de beroepskeuzesites MBOStad.nl en Beroepeninbeeld.nl.

Prognose

Uit de meeste recente prognoses blijkt dat jongeren die nu aan een mbo-studie beginnen het meeste kans op stage, leerbaan of werk hebben als ze kiezen voor de techniek of de zorg. Vooral in de afbouw zijn veel vacatures. De kansen op een stage of baan zijn het grootst bij de opleidingen voor  stukadoor, vloerenlegger, tegelzetter, metselaar, timmerman of schilder.

Kans 

De kans op stage en leerbaan laat de kans zien dat een mbo-student op dit moment een stage of leerbaan vindt. De kans op werk toont de kans dat een student een baan zal vinden in het verlengde van zijn opleiding na het behalen van zijn diploma als hij dit jaar met de opleiding start. Voor alle mbo-beroepen zijn per regio de Kans op stage, leerbaan en werk te zien op www.s-bb.nl/kans.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid