NOA Menu
maandag 11 september 2017

#ikwordgezocht: vaktechnische beroepen gepromoot!

Het nieuwe studiejaar is begonnen. Honderdduizenden studenten starten met een opleiding die uiteindelijk moet leiden naar hun droombaan. Maar waar heeft Nederland eigenlijk behoefte aan? In onze branches is het moeilijk om jongeren aan te trekken die willen leren voor stukadoor, natuursteenbewerker, plafond- en wandmonteur of vloerenlegger. NOS op 3, het online medium van NOS dat er speciaal voor tieners is, publiceert in september 20 vaktechnische beroepen met een goede baankans.

#ikwordgezocht

Terwijl de opleidingen op de technische universiteiten voldoende instroom hebben, moeten mbo's moeite doen om de stukadoor en metselaar van de toekomst aan te trekken. Ook het UWV bevestigt dat er in steeds meer verschillende sectoren een tekort is aan mbo-niveau geschoolde vakkrachten. Als jongeren voor een opleiding moeten kiezen, kijken ze niet zozeer naar gunstige arbeidsmarktperspectieven. Dat is ook niet zo gek, want ze zijn vaak nog jong. Voor een deel is het ook onwetendheid: ze hebben geen idee wat bepaalde beroepen inhouden. 

Nederlands kampioen Stan promoot het stukadoorsvak

Daarom vond NOS op 3 het hoog tijd om in kaart te brengen om welke beroepen het precies gaat. NOS op 3 is een team van jonge journalisten dat nieuws brengt voor jongeren. Via Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, YouTube en bulletins op 3FM en FunX maken zij nieuws dat makkelijk online deelbaar is. NOA werd benaderd om een jonge, enthousiaste stukadoor te ‘leveren’ voor een videoreportage. Na overleg met werkgever Mark Legierse van Stucadoorsbedrijf L&L bv konden we de redactie koppelen aan de regerend Nederlands kampioen stukadoren. Van Stan is een korte, flitsende video gemaakt, waarmee hij andere jongeren enthousiast maakt ook te kiezen voor het beroep van stukadoor. 

Hashtags voor “Insta en om te snappen”

De hele maand september lanceert NOS in totaal 20 portretten van jongeren met een beroep waar werkgevers om staan te springen. Omdat tieners allemaal op “Insta” en Snapchat zitten, worden de video’s onder de hashtag #ikwordgezocht op het Instagram-account gepost. Flashy video’s met dito omschrijving. Zo wordt er over het stukadoorsberoep geschreven: ‘Een strak gestucte muur is eigenlijk net zo vanzelfsprekend als, laten we zeggen… dat gras groen is en de lucht blauw. Maar een makkie is ‘t niet om een groot oppervlak loeistrak te krijgen. Stukadoors als Stan (20) mixen de perfecte muurstuc en zorgen voor een rimpelloos oppervlak. En dan pak je als stukadoor ook nog eens gratis fitness mee, want met werken boven je hoofd kweek je aardig wat spierballen. Kijk zelf maar of jij het zou aankunnen.’

Benieuwd naar de video? Bekijk hem hier.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid