NOA Menu
donderdag 19 april 2018

Hoogleraar Hennes de Ridder over de bouw…

“Bottom-up denken en doen“

“Waarom kunnen termieten een huisje bouwen met een perfecte temperatuurregulering zonder dat ze ooit wiskunde hebben gehad op school? Waarom kunnen zij perfect circulair bouwen en grossieren wij mensen met ons bouwen in vervuiling en grondstofverspilling?” Hennes de Ridder, gepensioneerd hoogleraar integraal ontwerpen, kan er ook na jaren studie nog niet over uit: “Waarom wil de bouw niet leren en repeteren?”

Hennes De Ridder

Zelf noemt hij zich ’recordhouder verlies maken op projecten’. Na jarenlang zelf actief te zijn geweest in de bouw is hij op de universiteit gaan werken, “omdat heel veel mensen van alle fouten die ik heb gemaakt veel kunnen leren”, opende De Ridder tijdens de Vloerendag zijn betoog. Volgens de hoogleraar heeft internet de globalisering heel complex gemaakt. “De totale kennis verdubbeld keer op keer en hierdoor wordt alles steeds complexer in een toch al complex systeem. Behalve in de bouw… Ieder bouwwerk in de wereld is uniek. Als ambachtelijke sector maken we graag masterpieces. Een fantastische instelling, maar daardoor begint iedereen keer op keer van voren af aan en worden telkens dezelfde fouten gemaakt. Waarom heeft een aannemer tig onderaannemers nodig om een simpel huis te bouwen? Kijken we wereldwijd naar de bouwsector, dan doen we het echt slecht op circulariteit van grondstoffen. Zo’n veertig procent van al het afval komt uit de bouw. En een groot deel van de transportsector, die ook vervuilend werkt, staat ten dienste van de bouw. Teveel bouwmaterialen worden gedowncycled in plaats van gerecycled.” 

De Ridder vraagt zich af waarom niemand verantwoordelijk wil nemen voor het totale gebouw. “Samen kunnen we bouwen met behulp van BIM. Dit informatiesysteem wordt nu echter alleen maar gebruikt voor mooie 3D-plaatjes. Ik chargeer, maar waarom worden energieverbruik, de akoestiek en brandveiligheid van een pand er niet ook meteen in opgenomen en doorgerekend? Dat zou me een tochtgaten schelen zeg! Het lijkt wel of de bouw niet wil leren door te repeteren: iedereen weet dat je beter wordt in iets door het heel vaak te oefenen, maar toch beginnen we in de bouw telkens aan iets nieuws terwijl we het vorige nog niet foutloos konden maken. Best gek toch?” 

In de toekomst moeten we volgens Hennes de Ridder anders gaan bouwen. Vol faveure vertelde hij over de bouwkunsten van termieten. Een termietenheuvel, welke vorm of waar ook ter wereld gebouwd, wordt van binnen nooit warmer dan 31 graden. Ze gebruiken lokale producten om hun huis te bouwen en als ze verder trekken wordt de heuvel vanzelf weer een hoop zand. “Fantastisch toch hoe die mini beestjes volledig circulair montabel en demontabel kunnen bouwen en dan ook nog hun temperatuur en vochthuishouding perfect op orde houden”, meende De Ridder. “Ik geloof dat ze dit kunnen, omdat het bouwen in hun DNA verankerd zit. Ze doen van generatie op generatie niets anders dan volgens hetzelfde systeem bouwen. Leren en repeteren dus! Het klimaat en de grondstof schaarste zullen ons in de toekomst verplichten om nog eens naar de werkwijze van deze diertjes te gaan kijken en onze bouwmethodes te hervormen. De tekorten aan vakmensen helpen dit proces denk ik te versnellen.“ 

“Ik hou van de bouw, maar u moet met me eens zijn dat we het af en toe toch een beetje typisch aanpakken?” vervolgde de gepensioneerde hoogleraar. “Degene die de laagste prijs biedt, kan het niet en degene met de hoogste prijs wil het werk niet. Dat is heel kort de hedendaagse bouw. Terwijl niemand naar de groenteboer gaat en vraagt: mag ik de goedkoopste appel? Degenen die in deze gekke wereld bedenken dat het anders kan, die echt belangrijk worden gevonden op hun kennis en kwaliteit en daar naar durven handelen, dat zijn de bouwers van de toekomst! Vergeet die top-down benadering. Er moet bottom-up worden gedacht en gewerkt: van binnen naar buiten, van fijn naar grof. Als vloerendeskundige kunt u zich dan ontzettend goed profileren op uw output. Verzamel partners om u heen die hetzelfde denken en het wordt echt serieus leuk!” 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid