NOA Menu
woensdag 9 mei 2018

Herstel pensioenfonds stagneert

Het herstel van bouwpensioenfonds bpfBOUW is gestagneerd. De financiële positie is licht verslechterd door dalende beurskoersen. Toch hoopt bpfBOUW de pensioenen te kunnen verhogen.

Pensioen Stagneert

Het pensioenfonds voor de Bouw (maar ook de metaalfondsen PME en PMT) meldde afgelopen week dat de dekkingsgraad in het eerste kwartaal van 2018 licht is gedaald. De dekkingsgraad laat zien of de fondsen voldoende bezitten om aan toekomstige verplichtingen kunnen voldoen.

Het fonds wijt de verslechterde financiële positie onder meer aan de dreigende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Tegelijkertijd liep de rente in de VS het afgelopen kwartaal juist op. Gevolg was dat de beurskoersen daalden waardoor bpfBOUW, net als alle grote pensioenfondsen, negatieve rendementen behaalde over de beleggingen. Overigens werden die verliezen deels gecompenseerd door goed presterende vastgoedbeleggingen. Het vermogen van bpfBOUW daalde daardoor in het eerste kwartaal met 0,13 miljard euro tot 56,53 miljard euro. De totale verplichtingen van bpfBOUW stegen in het eerste kwartaal met 0,19 miljard euro en bedragen nu 48,26 miljard euro.

Jan Ruis, bestuursvoorzitter van bpfBOUW is desondanks voorzichtig optimistisch: “Wij zetten ons in voor een goed en betaalbaar en duurzaam pensioen voor al onze deelnemers. Gelukkig constateren we een toename van het aantal actieve deelnemers en werkgevers in de afgelopen tijd. Door onze relatief goede financiële positie konden wij begin 2018 de pensioenen van deelnemers licht verhogen. Wij streven ernaar om in de toekomst de pensioenen nog verder te kunnen verhogen.”

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid