NOA Menu
woensdag 24 mei 2017

Heldere definitie zzp’er is noodzakelijk

‘Scheurt ons sociaal vangnet als opmars van zzp’ers niet stopt?’ kopte De Volkskrant in combinatie met een grote foto van hard werkende stukadoors. Volgens het dagblad waarschuwt de Europese Commissie voor het risico van een te groot aandeel slecht verzekerde zzp'ers binnen de arbeidsmarkt. Voordat een dergelijke discussie wordt gevoerd, pleit AFNL-NOA er (al tijden) voor dat er eerst een heldere definitie voor zzp’ers komt.

Definitie ZZP-er

Maandag 22 mei 2017 gaf de Europese Commissie ons kabinet aan dat de belastingprivileges van zzp'ers moeten worden gekortwiekt en dat zzp’ers zich goedkoper moeten kunnen verzekeren tegen ziekte en werkloosheid. Als dit advies van de Commissie niet wordt gevolgd, waarschuwen ze voor een scheuring van het Nederlands sociaal vangnet.

Uitbundige groei ZZP-ers

Nederland is de laatste jaren Europees kampioen flexibilisering. Ruim een miljoen Nederlanders zijn zzp'er, oftewel bijna één op de acht werkenden, blijkt uit cijfers van het CBS. Rond de eeuwwisseling was de verhouding nog één op de zestien. Hoewel genoeg andere landen van oudsher meer eenpitters herbergen - Griekenland, Italië en Polen met name - groeide het aandeel zzp'ers de laatste jaren nergens zo uitbundig als in Nederland, blijkt uit Eurostatcijfers. En ook de groei van het aantal tijdelijke krachten behoorde tot de hoogste van Europa.

Flexibilisering

Allereerst heldere definitie nodig

‘Het grote probleem met zzp'ers is dat ze vaak niet of nauwelijks verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en hun oude dag. Dit kan op de lange termijn de houdbaarheid van het sociale stelsel deren', schrijft de Commissie. NOA haalt samen met AFNL al langere tijd aan dat het kabinet allereerst een duidelijke definitie van het woord zzp’er moet maken. Alleen echte ZZP’ers - ondernemers zonder personeel - komen in aanmerking voor ondernemersfaciliteiten en daarvoor moeten ook fatsoenlijke verzekeringsmogelijkheden voor pensioen en arbeidsongeschiktheid komen.

Bron: De Volkskrant

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid