NOA Menu
woensdag 20 december 2017

Gips, zweet en spanen: StucMasters 2017

Vier vakmannen, vier opdrachten. En de beste wint. Dat is StucMasters 2017. Georganiseerd door Knauf en mede bedoeld om nieuw stukadoors talent te verleiden voor het bijzondere vak te kiezen. Maar zeker ook om te laten zien wat een goede stucadoor allemaal kan.

StucMasters 2017

Vier stukadoors werden een aantal dagen opgesloten in een verlaten fabriekshal. Onder toeziend oog van een strenge doch rechtvaardige jury moesten ze daar vier verschillende opdrachten uitvoeren. Al hun verrichtingen zijn gefilmd en terug te kijken via de website van Knauf of het speciale NXtv-kanaal StucMasters. De jury beoordeelde het werk en degene die na vier opdrachten het hoogste gemiddelde scoorde mag zich een jaar lang StucMaster 2017 noemen. 

De deelnemers

Het deelnemersveld van StucMasters 2017 is erg divers: van jong tot ouder en van zelfstandig ondernemer tot werknemer. Zo is stukadoor Coen de Koning samen met zijn oom Edwin eigenaar van stukadoorsbedrijf J.P. De Koning B.V. in Purmerend. Stan Vissers op zijn beurt werkt voor L&L Stukadoors in St. Michielsgestel. Hij is de jongste van de vier en een aanstormend talent. Stan won de Skills Heroes Nederland 2017. Henk Essenburg heeft zijn eigen stukadoorsbedrijf in het oosten van Nederland en is een ervaren rot in het vak. Dôgan Kuçukakin tenslotte is een top stukadoor uit Almere. Samen met zijn team verricht hij alle voorkomende stukadoorswerkzaamheden voor particulieren en bedrijven.

Secuur en netjes werken

In de eerste aflevering moeten de vier mannen 2,5 uur een plafondplint maken. Hoe en met welke materialen ze dat doen mogen ze zelf bepalen. Belangrijk is wel dat ze secuur en netjes werken en de werkplek schoon en netjes houden. Vooral voor Coen blijkt de opdracht een uitdaging: hij doet het voor het eerst. Toch waardeert de jury de uiteindelijke vier “meesterwerken” stuk voor stuk met een 7,5 of hoger. Ervaren rot Henk pakt het hoogste cijfer: een 8,5.

Begeleiden en coachen

De tweede challenge is van een andere orde. Dit keer hoeven de mannen niet zelf een wand te stucen, maar moeten ze een leerling begeleiden en coachen. Voor de meesten blijkt het nog niet mee te vallen om zelf niet de handen uit de mouwen te steken, maar een ander aanwijzingen te geven. Uiteindelijk blijkt Coen de beste didactische skills in huis te hebben. Hij scoort een 9. 

Noodkreet van een potentiële klant

In de derde aflevering een noodkreet van een potentiële klant. Hanneke, een druk bezette dame van 40 jaar met kleine kinderen wenst een opknapbeurt van de gang in haar jaren ‘30 woning. Liefst met behoud van de originele ornamenten, maar wel bestand tegen een stootje. Aan de vakmannen om in slechts 30 seconden bij Hanneke te pitchen hoe ze de klus denken uit te voeren. Uiteindelijk bepaalt Hanneke wie ze de opdracht gunt en wie de opdracht dus wint. En wederom gaat Coen met de winst naar huis: zijn idee om de oude houten lambrisering te vervangen voor een nieuwe en daarmee de jaren ‘30 stijl te bewaren, valt in goede aarde. Hij krijgt er een 8 voor. 

Haakse hoeken

Voor de laatste opdracht moeten de mannen een haakse hoek stucen waartegen een keukenblok met aanrecht wordt geplaatst. Het echte vakmanschap komt hierbij om te hoek kijken. Uiteindelijk blijkt Dôgan het meest secuur en bovendien het snelst. De jury beloont zijn werk met een 9. En omdat Dôgan na vier proeven het hoogste gemiddelde gescoord heeft, mag hij zich bovendien StucMaster 2017 noemen. 

Dogan Kucukakin

Dôgan Kuçukakin: “Ik heb meegedaan aan deze competitie omdat ik het belangrijk vind dat er een nieuwe generatie stukadoors wordt opgeleid. Er is een groot tekort aan goede vakmensen en stukadoors hebben een slecht imago. Ik wil graag jongeren enthousiast maken voor ons fantastische vak. Een vak dat niet mag uitsterven. Ondanks het feit dat ik niet heb meegedaan om te winnen, ben ik zeer trots dat ik gewonnen heb. De trofee heeft een mooie plek op de zaak gekregen. Stukadoors moeten wat mij betreft over de volgende capaciteiten beschikken: ze moeten tegen vieze handen kunnen, maar dat geldt natuurlijk voor de hele bouw. Daarnaast moeten ze precies en secuur zijn. Stucwerk wordt als laatste in een woning of kantoor aangebracht, maar ligt als eerste in het zicht. Het is heel zichtbaar werk en dus moet een stukadoor een goed oog voor detail hebben.”

Coen de Koning

Coen de Koning: “Heel gaaf om mee te doen. We hebben erg veel lol gehad. En goed om een steentje bij te dragen aan het aantrekkelijk maken van de sector voor jongeren. Ik vind het niet erg dat ik niet gewonnen heb. Ik app nog regelmatig met de andere deelnemers. Ik hoop dat we elkaar af en toe blijven zien. Een keer uit eten gaan ofzo.”

Henk Essenburg

Henk Essenburg: “Ook ik deed mee om aandacht te vragen voor ons vak. Zodat jongeren eerder denken van ‘hé, dat is gaaf om te doen!’. Want het ontbreekt op dit moment aan goede rolmodellen en een goede vakopleiding. We hebben de nieuwe aanwas hard nodig. “Ik vond het fantastisch om mee te doen. Leuk ook om de televisie-wereld eens van dichtbij mee te maken. Vergeleken met ons werk is dat behoorlijk relaxed. Ik bedoel, we begonnen weliswaar al om half acht, maar dan ging je eerst twee uur in de make up. Nou zolang doet mijn vrouw er niet eens over! “Ik ben blij dat Dôgan gewonnen heeft en niet ik. Ik ben met mijn leeftijd geen rolmodel. Het is goed dat er een jongere gewonnen heeft. Die hebben de toekomst! En het is ook mooi om te zien dat Dôgan een andere achtergrond heeft dan de Nederlandse. Want ons vak mag best iets minder wit.”

Stan Vissers (1)

Stan Vissers: “Het was een prachtige ervaring. Ik heb heel veel van de anderen geleerd. Ik merkte dat ik een stuk minder ervaring heb dan zij en dat maakte het soms moeilijk. Maar het feit dat ik eerder de Skills Heroes heb gewonnen, maakt dat ik er alle vertrouwen in heb dat ik talent heb en alleen maar beter kan worden. Kwestie van heel veel meters maken en goed naar de oudere generatie kijken. Als ik hiermee een bijdrage kan leveren aan een beter imago van ons vak is dat mooi meegenomen.” 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid