NOA Menu
donderdag 28 juni 2018

Geschillencommissies doen goed werk

“Geschillencommissies zijn duidelijk een goede en waardevolle toevoeging aan ons rechtssysteem.” Dat is te lezen in een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) met een evaluatie van de Stichting Geschillencommissies (DSG). Daarom moet het stelsel van geschillencommissie structureel ondersteund blijven met subsidies, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Geschillencommissie (1)

Uit het rapport blijkt duidelijk de toegevoegde waarde en kwaliteit van de geschillencommissies. Daarom roepen MKB-Nederland en VNO-NCW minister Dekker op het stelsel structureel te ondersteunen met een subsidie. Het bedrijfsleven betaalt op dit moment al meer dan 80 procent. De minister is op voorstel van SP-Kamerlid Michiel van Nispen gevraagd om nog voor het zomerreces per brief te reageren op het WODC-onderzoek en eindelijk duidelijkheid te verschaffen over de subsidie.

Het Nederlandse stelsel van alternatieve geschillenbeslechting voor consumenten is het beste ter wereld en dat rechtvaardigt een bijdrage van de overheid. Dat vindt ook de SER. De geschillencommissies zijn voor consumenten met klachten een laagdrempelig en goedkoper alternatief voor de gang naar de rechter. Het verdwijnen van de commissies, die bindende uitspraken doen, staat volgens MKB-Nederland en VNO-NCW haaks op het kabinetsbeleid om problemen buiten de rechtszaal om op te lossen en zo een hoge mate van consumentenbescherming te bieden.

Ook NOA heeft de geschillenbeslechting ondergebracht bij de onafhankelijke Geschillencommissie in Den Haag. Lees meer over de Geschillencommissie Afbouw en Natuursteen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid