NOA Menu
woensdag 11 maart 2015

Extra geld voor behoud opleiding ambachten

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) trekt vanaf dit jaar structureel 75 miljoen euro extra uit voor mbo-scholen. Die kunnen daarmee technische en andere kostbare ambachtelijke opleidingen overeind houden en promoten. De minister komt op een aantal belangrijke punten tegemoet aan de lobby van de ondernemersorganisaties, waaronder NOA.

Kleine unieke vakopleidingen worden door de jaren heen alleen maar kleiner en steeds moeilijker uitvoerbaar. Terwijl wij - en andere specialistische branches - mensen opleiden voor ambachtelijke, specialistische beroepen met een grote economische, culturele en historische waarde. Bij elkaar zijn deze beroepsgroepen goed voor 80.000 banen en een jaaromzet van 11 miljard euro op jaarbasis. Het gaat om beroepen als restaurateur, worstmaker, orthopedisch technicus, schoenhersteller en hoefsmid.

Onmisbare schakel

Daarom schreef Minister Bussemaker begin deze maand aan de Tweede Kamer: De kleine specialistische opleidingen hebben het moeilijk. Ze trekken steeds minder studenten, onder meer door onbekendheid, terwijl de kans op een baan in deze ambachten juist goed is. ''Specialistische vakmensen vormen een onmisbare schakel in de economie en samenleving'', aldus Bussemaker. Ongeveer 1 procent van de mbo-studenten zit nu op een opleiding voor zo'n specialistisch beroep. Met het extra geld kunnen de scholen hun vakdocenten behouden, opleidingen vernieuwen of met andere scholen gaan samenwerken. Een mbo-school met zo'n unieke opleiding krijgt voortaan een licentie om die te beschermen tegen onnodige concurrentie.

Stimulerende maatregelen

De minister kondigt een aantal maatregelen aan om jongeren te stimuleren voor dit soort opleidingen te kiezen en de scholen die de opleidingen verzorgen te ondersteunen. Zo verhoogt Bussemaker vanaf dit jaar de prijsfactoren voor deze kleine unieke opleidingen, zodat de scholen per student meer geld krijgen. Als de laatste school die een bepaalde opleiding verzorgt dreigt te stoppen dan wel nadelige concurrentie krijgt van een andere school die dezelfde opleiding wil starten, kan de minister ingrijpen door slechts één school de licentie te geven voor deze opleiding, evenals aanvullende bekostiging. Het bestaande loket- en expertisepunt waar kennis van en hulp voor deze opleidingen aanwezig is, wordt ondergebracht bij de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en in ieder geval tot 2020 betaald door het ministerie van OCW. Er komt bovendien een ov-jaarkaart voor mbo-studenten jonger dan 18 jaar.

NOA Webtv video: Extra Geld Voor Behoud Opleiding Ambachten

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid