NOA Menu
donderdag 15 november 2018

Enorm tekort aan bouwarbeiders afbouw

“Op allerlei plaatsen in Nederland kunnen werkgevers momenteel moeilijk aan personeel komen, maar het probleem is het allergrootst bij bouwarbeiders in Amsterdam en omgeving.” NOS maakte hier een reportage over en heeft op de website een landkaart waarop precies getoond wordt in welke regio’s volgens het nieuwste UWV-rapport het tekort aan afbouwers het grootste is.

NOA Webtv video: Enorm tekort aan bouwarbeiders afbouw

De NOS heeft een analyse gemaakt van UWV-gegevens over de situatie in 35 arbeidsmarktregio's. Daarin is precies te zien aan welk type werknemer op welke plaatsen in Nederland een schreeuwend tekort is. De landkaart opent met een schrikbarend dieprood veld, wat het immense tekort aan afbouwers weergeeft. 

Nergens slaat UWV-meter hoger uit

Het UWV hanteert bij het meten van de spanning op de arbeidsmarkt een schaal van 0 tot oneindig. Vanaf 4 is er sprake van een "zeer krappe” situatie. Dat betekent dat bedrijven nauwelijks nog personeel kunnen vinden. Bij de 'bouwarbeiders afbouw' in Groot Amsterdam slaat de meter uit tot meer dan 56; nergens is de krapte groter. 

UWV cijfers in beeld gebracht

De cijfers zijn gebaseerd op de situatie in het tweede kwartaal van dit jaar. Nederland kende toen het recordaantal van 251.000 vacatures. Sectoren met veel moeilijk vervulbare vacatures zijn de bouw, de industrie, de ICT, transport- en logistieksector en de horeca. Maar ook in de publieke sector, met name de zorg en het onderwijs, is de situatie vaak nijpend. Lees er meer over op NOS.nl. 

Al langer bezig…

Binnen onze sectoren is het natuurlijk al lang geen nieuws meer dat er een tekort aan vakkrachten is en dat menigeen met de handen in het haar zit om mensen te vinden, die het werk willen en kunnen doen. Het is goed dat hier door de NOS aandacht aan wordt besteed. Niet voor niets heeft NOA vorig jaar al gedegen onderzoek laten verrichten naar het oplopend tekort en presenteerden we samen met AFNL in de Tweede Kamer het rapport om meer aandacht te krijgen. Lees er hier meer over. Ook zijn we gezamenlijk met vakbonden via ons opleidings- en kennisinstituut een instroomplan gestart om jongeren en zij-instromers te enthousiasmeren voor een carrière in de afbouw. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid