NOA Menu
woensdag 3 juni 2015

Eerste Kamer kiest voor eerlijke concurrentie in bouw!

Dinsdag 2 juni heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). De wet is erop gericht de eerlijke concurrentie in de bouwkolom terug te brengen. Minister Asscher en het Parlement willen hiermee een eind maken aan schijnconstructies, uitbuiting en wantoestanden in onder meer de bouwsector.

Eerste kamer kiest voor eerlijke concurrentie bouw

De WAS is een eerste stevige stap om goedwillende ondernemers en hun medewerkers hun vak weer te kunnen laten uitoefenen, eerlijke concurrentie te bewerkstelligen en opdrachtgevers te laten inzien dat er ‘een luchtje zit’ aan opdrachten ver onder de prijs.

De oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt tussen bedrijven onderling - vaak gedwongen door opdrachtgevers, die gaan voor de laagste prijs - moet een halt worden toegeroepen. Daarom hebben NOA en AFNL gezamenlijk hard ingezet op verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor alle schakels in de bouwketen. Eerder stuurden wij hierover nog een brief aan de Tweede Kamer. De invoering van de WAS is een eerste grote stap om de arbeidsmarkt en de concurrentieverhoudingen in de bouwsector weer aantrekkelijk te maken en te normaliseren. 

Volgende stap is meer transparantie door Bouw-ID-pas

Uiteraard zullen nog vervolgstappen nodig zijn, zoals de stap naar transparantie op de bouwplaats met behulp van de Bouw-ID-pas. Hieraan wordt door de bouwsector breed, de Belastingdienst en het ministerie van SZW gewerkt. Met deze Bouw-ID-pas wordt duidelijk wie waar wanneer werkt met welke competenties en dit is tevens een waarborg voor veiligheid, kwaliteit, legaliteit, afdracht van premies en belastingen, enz.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid