NOA Menu
donderdag 6 juli 2017

Eerder stoppen met werken voor zware beroepen is mogelijk!

Met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd hebben werkgevers en werknemers in de afbouwsectoren (stukadoren, vloeren, terrazzo, blokkenstellen, natuursteen en plafond- en wandmontage) toenemende zorgen over het in goede gezondheid behalen van de pensioengerechtigde leeftijd. Daarom hebben NOA, FNV en CNV Vakmensen het EIB de opdracht gegeven om te onderzoeken of een aparte regeling werknemers in zware beroepen in staat stelt eerder met pensioen te gaan.

Zware Beroepen Eerder Met Pensioen

Het EIB kwam na de studie met een duidelijke conclusie: ja, dit kan! Een soortgelijke regeling is zelfs in 18 andere EU-lidstaten al van toepassing. Kenmerkend voor zware beroepen is namelijk dat werknemers vaak op jonge leeftijd al beginnen met fysiek zware arbeid en daarbij het opleidingspeil en de levensverwachting relatief laag zijn. Met de verhoging van de pensioenleeftijd in de toekomst lopen werknemers daarom alleen maar meer kans om niet gezond de eindstreep te halen en voortijdig arbeidsongeschikt te worden. Op 5 juli 2017 lichtte Taco van Hoek van EIB in Nieuwspoort Den Haag de conclusies uit het onderzoek toe: “Een regeling, die werknemers in een zwaar beroep in staat stelt om drie of vijf jaar eerder met werken te stoppen, is praktisch kostenneutraal te realiseren.” 

Het probleem praktisch vertaald

NOA-voorzitter Hendrik Ruys vertaalde het pensioenprobleem tijdens de perspresentatie heel pakkend: “Is het verantwoord om tegen een leerling in je bedrijf aan het einde van een harde dag werken te zeggen: ‘goed gedaan jongen! Je bent pas 17, maar je wordt al een echte vakman en ik ben trots op wat je maakt. Nog 50 jaar zo doorgaan en dan heb je je pensioen wel verdiend…’ Vervolgens kom je bij je accountant en ontmoet daar de nieuwe assistent accountant: enthousiast en direct na zijn studie begonnen aan zijn eerste baan, een prima jongen van 27 jaar jong. Wat zeggen we dan? ‘Zo, voor jou nog maar 40 jaar en dan mag je met pensioen!’ Vinden we dat eerlijk? Vinden we het reëel om te denken dat die vakman vanaf zijn zeventiende al wat meer kans heeft om extra geld opzij te leggen, zodat hij een vervroegd pensioen zelf kan bekostigen? Wij vinden in ieder geval van niet!”  

Oplossing ligt er al

Werkgevers, verenigd in de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven, en de vakbonden FNV en CNV Vakmensen namens werknemers vinden samen dat het niet maatschappelijk verantwoord is om mensen in zware beroepen steeds langer door te laten werken. De doorrekeningen van het EIB dat zware beroepen bijna kostenneutraal of tegen zeer geringe kosten voor de samenleving eerder kunnen stoppen met werken, zijn dan ook zeer gelukkig. Dit moet in Nederland net zo kunnen worden geregeld als in andere Europese landen. De overheid wordt nu opgeroepen om deze voorzet in te koppen! 

Volledige rapportage

Het rapport van EIB, dat is uitgevoerd voor de Nederlandse afbouwsector (stukadoors, wand- en plafondmonteurs, blokkenstellers, vloerenleggers, terrazzowerkers en natuursteenbewerkers) is voor iedereen te downloaden. Aangezien een eventuele regeling naar verwachting niet alleen zal kunnen gelden voor de afbouwsector, is tevens gekeken naar de implicaties als een regeling zou worden getroffen voor alle sectoren in onze economie. 

Download EIB-publicatie “Eerder stoppen met werken voor zware beroepen”

Video

RTL Z maakte naar aanleiding van de studie een uitgebreide reportage: de conclusies uit het onderzoek zijn overzichtelijk samengevat en toegelicht. Bekijk de video van RTL Z. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid