NOA Menu
donderdag 18 januari 2018

Drukbezochte nieuwjaarsreceptie op Slot Loevestein

NOA-voorzitter lanceert nieuw Afbouwthema: KEK (Kennis en Kunde)

Even dreigde het hoogwater dat vanuit Duitsland en de Alpen ons land binnenstroomde roet in het eten te gooien, maar net op tijd zakte het waterpeil in de Waal en de Maas weer. De toegangsweg naar Slot Loevestein bleef gewoon open en de ruim 300 NOA-leden met hun aanhang konden veilig de nieuwjaarsreceptie bereiken. Eenmaal binnen de slotmuren wachtte ze een warme ridderzaal en voldoende drank en spijzen om het ouderwets gezellig te maken.

Nieuwjaarsreceptie Slot Loevenstein

“Een uiterst geschikte locatie voor een evenement als dit”, hield NOA-voorzitter Hendrik Ruys zijn gehoor voor. “Want Slot Loevestein was ooit een gevreesde staatsgevangenis. Geen betere plek om zo’n grote groep boeven bij elkaar te hebben.” Ruys stipte daarmee kort de geschiedenis van het beroemde kasteel aan. Een geschiedenis waarover verreweg de meeste genodigden al hadden geleerd tijdens een leerzame rondleiding door de spookachtige gangen en trappen van het slot. 

Rondleiding

Maar liefst zeven in historische kledij uitgedoste gidsen leidden evenzoveel groepen stukadoors, vloerenleggers, plafond- en wandmonteurs en steenhouwers rond door het slot. En met zoveel vaklieden in een meer dan 600 jaar oud gebouw is dat natuurlijk vragen om lolligheden. Want de eerste gang, diep in de krochten van het kasteel, was nog niet doorkruist of de eerste opmerking over de afwerking van het pleisterwerk was al gemaakt: “nou, ze mogen me best eens bellen, want dit muurtje kan wel een opknapbeurt gebruiken”, grapte de eerste. Om in de oudste zaal van het slot direct de vloer te inspecteren. “Mooi gelegd voor die tijd, maar een nieuw terazzovloertje zou hier niet misstaan hoor.” De rondleiding voerde via die oudste zaal, gebouwd als donjon of stompe toren door ridder Dirk Loef van Horne, met de bedoeling er binnen tien jaar een volwaardig kasteel van te maken. Loef van Horne vergaarde zijn rijkdommen in de 14e eeuw vooral door uiterst wreed en gewelddadig optreden in de vorm van tol en belasting heffen. Iets waardoor hij in ongenade viel bij de Graaf van Holland die hem zijn bezittingen afpakte.

Rondleiding

‘Samen’

“Toch is dit kasteel ook symbolisch om te laten zien waar NOA anno 2018 voor staat”, vervolgde Hendrik Ruys zijn nieuwjaarstoespraak. “Want gebouwd op de plek waar Maas en Waal  samenkomen. En ‘samen’, dat weten jullie nu onderhand wel, is het themawoord dat ik al twee jaar roep. We moeten het samen doen! En net als de lieden die hier in de afgelopen eeuwen werden opgesloten, meestal omdat ze ‘anders’-denkenden waren, zie ik mezelf ook als ‘anders’-denkend. Wij, de NOA, zien veel zaken ook net iets anders dan de politiek. Want waarom ziet men in Den Haag niet dat 2 jaar loon doorbetalen bij ziekte averechts werkt op een arbeidsmarkt die weer moet groeien? En dat een modelovereenkomst de zoveelste goedbedoelde papieren tijger is? En dat een vroeger pensioen voor alle harde werkers in deze sector, waar de meesten al op jonge leeftijd beginnen met werken, zeer gerechtvaardigd is?” Gelukkig voor Ruys en NOA word je tegenwoordig niet meer levenslang opgesloten als je anders denkt. 

Drukte Nieuwjaarsreceptie

Pottenkijker

De rondleiding voerde verder via de grote, met enorme kroonluchters vol echte kaarsen verlichte zaal, waar later op de middag de champagne en het bier rijkelijk vloeiden en heerlijke hapjes werden geserveerd, en de keuken. De 33 meter hoge open schoorsteen deed een enkele bezoeker verzuchten dat hij thuis ook wel een worstenrokerij zou willen. Ook het begrip pottenkijker werd hier middels smakelijke anekdotes uit de doeken gedaan. Een zaal hoger kregen de NOA-leden het verhaal te horen van misschien wel de beroemdste ontsnapping uit de vaderlandse geschiedenis: die van Hugo de Groot en zijn boekenkist. 

Hugo De Groot Boekenkist

K-E-K (Kennis en Kunde)

Terug naar de grote zaal, waar voorzitter Hendrik Ruys de leden een goed en succesvol 2018  toewenste. “Dit is al het tweede jaar dat de natuursteenbroeders van de partij zijn en ze zijn zo te zien al goed geïntegreerd met hun afbouwbroeders. En daarom lonken we als NOA ook een beetje naar de tegelzetters. En zij naar ons. Want samen zijn we afbouw. Net zoals we gestalte geven aan een betere samenwerking met de leveranciers. Al die samenwerkingen moeten leiden tot een grote Afbouwbeurs of -manifestatie in 2019.” Ruys stipte kort de cao-onderhandelingen aan en roemde vooral ook het gezonde O&O-fonds en het gezonde opleidingsinstituut Savantis. “Die zijn essentieel om de kennis en kunde in de markt op peil te houden. Na de samenwerking van de afgelopen jaren wordt dat ons nieuwe speerpunt: Kennis en Kunde. K-E-K. Want dat is wat wij onze klanten moeten bieden. We verkopen geen vierkante meters, maar kennis en kunde. Oplossingen voor problemen van onze klanten. Niet als onderaannemers, maar als bouwpartners. Straal dat uit. Laat weten dat u de expert bent. Met kennis van zaken. Onder andere over verduurzaming, circulair bouwen en kwaliteit. Want een wijs collega-vloerenman zei ooit: ‘je moet niet nádenken, maar vóórdenken.’ Dit betekent dat u een plan de campagne moet maken: waar wil ik naartoe met mijn bedrijf? Waar wil ik om bekend staan? Welke kennis en kunde kunnen klanten bij mij halen? Hoe vindt men mij een ‘kekke’ ondernemer?’’ En het bleef nog lang onrustig in Slot Loevestein...

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid