NOA Menu
dinsdag 3 december 2013

Deelnamecertificaten afbouwpaspoorten uitgereikt

In de afgelopen twee jaar heeft NOA samen met Savantis en producenten een pilot uitgevoerd met ‘het afbouwpaspoort’. Op 3 december 2013 vond in Veenendaal de laatste cursusdag plaats. Aansluitend kregen de monteurs een deelnamecertificaat uitgereikt.

Afbouwpaspoort

De proef startte zo’n twee jaar geleden met tien deelnemers: allemaal ervaren plafond- en wandmonteurs, die hun kennis wilden uitbreiden. Zeven deelnemers voldeden na twee jaar aan de gestelde eisen voor een certificaat en rondden de cursus met succes af. Door de aanhoudende economische crisis lukte het niet om elke deelnemer alle cursusdagen te laten volgen. Door bedrijfsbeëindiging verloren we tijdens de pilot twee deelnemers, die noodgedwongen uit de sector stroomden. Op de foto ontbreekt één cursist, die vanwege ziekte zijn certificaat helaas niet in ontvangst kon nemen. 

Wat is het afbouwpaspoort?

In het afbouwpaspoort, een document dat letterlijk de grootte van een paspoort heeft, zijn de opleidingsgegevens van de betreffende monteur vermeld. Met behulp van het afbouwpaspoort kan een opdrachtgever altijd worden aangetoond welke opleidingen/cursussen de monteur gevolgd heeft en of de monteur kennis van bepaalde plafond- en/of wandsystemen heeft.

De voordelen van het afbouwpaspoort

  1. De monteur heeft basiskennis van het toe te passen systeem.
  2. De montagekwaliteit wordt verhoogd, omdat de monteur specifieke kennis heeft van een bepaald systeem, waardoor het eindresultaat fraaier is.
  3. Problemen in het werk kunnen door de monteurs met een afbouwpaspoort sneller worden opgelost door de aangeleerde tips en trucs.
  4. Door gerichte kennis zijn minder herstelwerkzaamheden nodig.
  5. Reductie van faalkosten.
  6. De monteur kan met behulp van het afbouwpaspoort aantonen welke specifieke kennis/vaardigheden hij bezit.

Kennisuitwisseling

Aan de pilot werkten vijftien fabrikanten mee. Zij maakten de monteurs wegwijs in hun productsystemen. Tijdens de cursusdagen werden theorie en praktijk afgewisseld. De cursussen waren niet alleen voor de monteurs interessant. Door de uitgebreide praktijkkennis van de ervaren monteurs, konden ook fabrikanten daar hun voordeel mee doen. 

Evaluatie

Op 9 december 2013 zullen NOA en Savantis de pilot samen met alle fabrikanten, die hebben meegewerkt, evalueren. We kunnen al wel concluderen dat de monteurs de pilot geslaagd vinden en dat er snel moet worden gekeken naar een vervolg voor de vele monteurs in deze sector.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid