NOA Menu
donderdag 21 juni 2018

De zwaarste beroepen werken het langst door

Nederlanders gaan steeds later met pensioen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2017 waren mensen gemiddeld al bijna 65 jaar voor ze van de oude dag konden gaan genieten, ruim drie jaar ouder dan tien jaar daarvoor. Het zijn vooral de mannen die kort in de schoolbanken zaten, die langer aan het werk blijven. Vrouwen en hoger opgeleiden stoppen gemiddeld eerder met werken.

 

Zware Beroepen Eerder Met Pensioen

Hoger en lager opgeleiden gingen tien jaar geleden nog ongeveer tegelijk met pensioen, maar sindsdien wordt het gat tussen de verschillende groepen steeds groter. “Lager opgeleiden kunnen het zich simpelweg niet permitteren om met vroegpensioen te gaan”, zei hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in de Telegraaf.

Gemiddelde pensioenleeftijd

Begin deze eeuw lag de gemiddelde pensioenleeftijd net onder de 61 jaar. Deze leeftijd begon in 2007 te stijgen onder invloed van regelgeving en wetswijzigingen die als doel hadden werknemers te stimuleren om langer door te werken. Het aandeel werknemers dat voor hun 65e verjaardag met pensioen gaat is sindsdien drastisch gedaald van 88 procent in 2006 naar 38 procent in 2017. 

AOW-leeftijd 

Ook de AOW-leeftijd die vanaf 1 januari 2013 stapsgewijs wordt verhoogd, speelt een rol. In 2017 kregen personen vanaf 65 jaar en 9 maanden een AOW-uitkering. De komende jaren zal de AOW-leeftijd verder stijgen tot 67 jaar en 3 maanden in 2022. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Niet voor niets pleit NOA bij de regering, met onderbouwde oplossingen al langere tijd voor eerder pensioen voor zware beroepen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid