NOA Menu
woensdag 3 oktober 2018

Corry Kussendrager, de enige docent natuursteen

Het ‘Actieplan instroombevordering sector Afbouw’ richt zich uitdrukkelijk op meer dan alleen stukadoors, plafond- en wandmonteurs en vloerenleggers. En dat is ook nodig, want nergens zijn de tekorten zo nijpend als in de natuursteensector. Corry Kussendrager is Nederlands enige docent natuursteen. Op het ROC Midden Nederland leidt ze 26 steenhouwers op.

Corry Kussendrager

“Of dat niet weinig is, 26 leerlingen? Ik vind het nog redelijk positief eigenlijk. Zeker wanneer je bedenkt dat we niet alleen de opleiding verzorgen maar alles eromheen doen. Met minder dan een halve fte per week. Maar ja, het zijn er wel eens meer geweest.” Wel ziet Kussendrager dat haar leerlingen gemiddeld genomen jonger worden. “En dat betekent misschien wel dat ons missiewerk vruchten afwerpt.” 

Geliefde vak onder de aandacht brengen

Want Kussendrager rent zich het vuur uit de sloffen om haar geliefde vak onder de aandacht te brengen van vmbo-leerlingen. “Ik bezoek scholen, beurzen, adviseer natuursteenbedrijven hoe ze vacatures kunnen opvullen. Want die bedrijven hebben het zelf vaak te druk om goede mensen te zoeken. En ze vinden het moeilijk om zelf vmbo’s te benaderen met de vraag om leerlingen te interesseren voor hun vak. Ik help ze dan met het maken van folders waar ze hun eigen gegevens op kunnen drukken. Die worden overal verspreid: op sportclubs, bij andere bedrijven. Noem maar op.”  

Onbekend maakt onbemind

Steeds weer loopt ze tegen hetzelfde aan: natuursteen is onbekend en dus onbemind. “Maar als je er eenmaal door geraakt bent, zoals ik, dan kun je niet anders dan er met passie over praten. Ik houd het mijn leerlingen ook voor: Jullie maken cultuur, jullie verkopen luxe, rouw en soms ook emotie. Dit vak is zo ontzettend gevarieerd, daar kun je toch alleen gepassioneerd over zijn?” En het fabeltje dat werken in een steenhouwerij zwaar en vies is? Daar moet je bij Kussendrager niet mee aankomen. “Ja, je tilt wel eens iets zwaars. Maar dat doen ze in de zorg ook. En vies? Ach, we hebben prima afzuiginstallatie, werken met water. Het is allemaal niet zo dramatisch. Een timmerman wordt ook een beetje vies. En op arbo-gebied zijn er de laatste jaren enorme verbeteringen doorgevoerd.”  

Passie is besmettelijk

De passie voor het vak en de materialen zijn bovendien besmettelijk, denkt de bevlogen docent. “Mijn man en dochter kunnen ook niet meer door een stad lopen zonder op stenen te letten. Zijn ook besmet met het virus. Mijn dochtertje zegt zelfs: ‘Kijk mam, dat is toch jouw steen?’. “Ach”, verzucht ze als haar gevraagd wordt of het aantal jonge vakmensen ooit zal groeien: “Waar het heen gaat is de vraag. Maar ik merk dat steeds meer vmbo-docenten het ook leuk vinden. Er was nog nooit zoveel promotie voor dit vak. En daar dragen wij aan bij. We doen wat we kunnen.” 

Ideëen genoeg

Ze loopt daarbij over van ideeën, maar kan niet alles zelf oppakken. “Ik zou wel vaker workshops willen organiseren bij kerken bijvoorbeeld. Of laatst bedacht ik hoe leuk het zou zijn als je op een kinderfeestje iets met natuursteen kunt doen, Maar ja, het materiaal hè? Dat loopt al gauw op tot een paar honderd euro. Maar ik heb op de school van mijn dochter al wat lijntjes uitgezet. Dus wie weet.” 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid