NOA Menu
woensdag 12 september 2018

Cariem Dijk strijdt om internationale titel stukadoren

"onze man in Boedapest"

Hij had er helemaal niet op gerekend, want hij was tijdens de landelijke finale van de Skills-vakwedstrijden ‘slechts’ tweede geworden. Maar toen de winnaar afzegde voor het internationale vervolg, Euroskills 2018 in Boedapest, werd stukadoor Cariem Dijk (20) gebeld. “Of ik de volgende dag in Tilburg kon zijn voor de foto-shoot. Nou, dat wist ik nog niet hoor. Vanuit het puntje van Groningen is dat best een stukkie rijden.”

Cariem Dijk

Dijk - in het dagelijks leven leerling bij NOA-lid Martin Buikema - vroeg het de klant waar hij op dat moment aan het smeren was. “Een boer, die zijn meestal wel eerlijk. Ik vroeg hem: ‘wat zou u doen?’ ‘Gaan!!’ was zijn antwoord. Dus toen mijn baas akkoord was, ben ik de volgende dag toch maar naar Tilburg gereden voor die foto.” Dijk is daarmee officieel lid van het Team NL dat van 26 tot en met 28 september in Hongarije de Nederlandse eer verdedigt tijdens de Euroskills Vakwedstrijden. Dat team bestaat uit 34 mbo-studenten die in het afgelopen jaar de nationale Skills-competitie wonnen. Van etaleurs, grafisch vormgevers en bloemisten, metselaars en timmerlieden tot stukadoors. 

Weken in training…

Deze zomer is Dijk een aantal weken in training bij sponsor Knauf in Utrecht. We treffen hem op een snikhete dag samen met trainer Martijn Dijkstra in het praktijklokaal van de Knauf Akademie. Dijk werkt aan één van de vier wanden van het huisje dat hij ook in Boedapest moet maken. Alles opgebouwd in metalstuds en met boogvormige ramen en deuren die je in Nederland maar zelden ziet. “Dat is ook het lastigste”, zegt Dijk. “Dit is geen werk dat ik dagelijks doe. En straks heb ik maar 9,5 uur om alle vier de wanden op te bouwen en te beplaten met gipspanelen. Daarna krijg ik nog eens 9,5 uur om alles netjes te stucen. Wat we dus doen is de opdracht zo vaak mogelijk maken om te kijken op welke onderdelen we tijdswinst kunnen pakken. Probleem is dat Cariem die wanden straks in zijn eentje moet opbouwen. Die metalstuds zijn totaal niet stabiel, dus hij moet leren hoe hij ze horizontaal opbouwt, ze dan een voor een overeind zet en ze dan stabiliseert. Dat is lastig.” Om het vak van wandmonteur beter onder de knie te krijgen, gaat Dijk ook nog een week meelopen met een Plafond- en wandmontagebedrijf. ‘Dijk: “Ik krijg echt van iedereen hulp aangeboden. Supergaaf om mee te maken.” Zijn werkgever is vooral trots en laat hem zoveel mogelijk trainen. “Die vindt het vooral tof voor me. En ik leer natuurlijk heel veel in een hele korte tijd.” 

Grote glimlach

Dijk, die al op jonge leeftijd wist dat hij stukadoor wilde worden bivakkeert deze dagen in een hotel in Utrecht, zodat hij niet iedere dag op en neer hoeft uit Groningen. “Ik lig elke dag in het zwembad man! Te gek toch? Ik ga sowieso altijd met een grote glimlach naar mijn werk, maar deze weken is het wel extra bijzonder. Bovendien mag ik nu nog fouten maken. Daar leer je immers het meeste van.”

Topsport

Het moeilijkste vindt hij dat hij over zoveel dingen tegelijk moet nadenken. De maatvoering, nieuwe technieken, snelheid krijgen in het werk, handigheidjes met nieuw gereedschap. Dijkstra geeft ondertussen wel aanwijzingen maar mag niet fysiek helpen. “Maar mijn handen jeuken hoor.” Dijk zaagt ondertussen met een schrobzaag de vorm van de ramen uit de gipsplaten. ‘Gisteren deden we dat terwijl de wanden al stonden. Dan wordt de zaagsnede toch wat lelijk. Vandaar dat ik ze al op de tafel snijdt. Maar waarschijnlijk gaat dat weer ten koste van de stabiliteit.” Dan komt het moment dat het wandje overeind gezet moet worden. Dijkstra: “Denk eerst na welke handelingen je zo moet doen. Welk gereedschap heb je daarvoor nodig? Zet dat klaar.” Dijk pakt een schroefmachine, zet er al een schroef in en hangt hem in zijn gordel. Met links houdt hij een uitschuifbare stempel vast, met rechts duwt hij de wand in verticale positie. Razendsnel fixeert hij de wand met het stempel en jast er een schroef in. Voorzichtig loslaten. En hij staat. Dijk kijkt tevreden. “Zal ik hem ook aan de bovenkant fixeren?” Dijkstra vind het een goed idee. “Dat ging perfect zo hè? Beter dan hoe we het gisteren deden.” Voordat Dijk aan de volgende wand kan beginnen komt Gijs de Jong binnen, manager van de Knauf Akademie. “Moeten jullie niet eerst een broodje eten mannen? Topsport kan niet zonder goed eten.”  

Samenwerking

Mooi om te zien is ook dat de verschillende fabrikanten van bouwmaterialen innig samenwerken om Cariem klaar te stomen voor de wedstrijd. Dijkstra: “Hij oefent nu hier op de Knauf Akademie, maar hij werkt met de materialen die door de sponsoren zijn voorgeschreven. Vandaar die zak Strikolith, dat is natuurlijk eigenlijk vloeken in de Knauf-kerk. Maar alles voor het landsbelang.” Cariem ontving ook een volle Superprof gereedschapsgordel van Verhoeven Tools and Safety. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid