NOA Menu
woensdag 15 februari 2017

Boete voor te laat betalende bedrijven

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om lange betaaltermijnen terug te dringen. Hiermee lijkt er voor mkb-bedrijven een stok achter de deur te komen om te late betalingen van grote bedrijven aan te pakken. Het door opdrachtgevers oprekken van betalingstermijnen is voor vele afbouwers en mkb-aannemers al heel lang een doorn in het oog. 


Boete voor te laat betalende klanten

In het wetsvoorstel is opgenomen dat kleine leveranciers binnen zestig dagen moeten worden betaald door de bedrijven waaraan ze leveren. Bedrijven die deze maximumtermijn overschrijden, kunnen in de toekomst op een boete rekenen. De Tweede Kamer stemde dinsdag 14 februari 2017 voor het initiatiefwetsvoorstel van CDA en PvdA dat dit regelt. 

8% boete voor te laat betalen

De voorgestelde boete bedraagt 8 procent van de oorspronkelijke rekening. Goed nieuws voor mkb-bedrijven die nu bij grote opdrachtgevers veelvuldig als kredietverstrekker worden gebruikt. Betalingstermijnen worden eenzijdig opgerekt, waardoor afbouwers soms zelf in financiële problemen komen. Met dit wetsvoorstel komt daar een einde aan. Op tijd betalen zou ook heel normaal moeten zijn. 

Boetesystematiek wordt van belang

AFNL-NOA verwacht dat de politieke druk om met wetgeving en boetes te komen om lange betalingstermijnen te bekorten, leidt tot verandering van het betalingsgedrag van opdrachtgevers. We zijn geen voorstander van boetes, maar het is voor bedrijven wel handig om een stok achter de deur te hebben. Bij de systematiek van de renteboete moet goed worden bekeken hoe dit in de praktijk kan worden gerealiseerd. Als een mkb-bedrijf zelf zijn opdrachtgever de renteboete moet opleggen, is het de vraag of dit werkt. 

De Eerste Kamer moet uiteraard ook nog een besluit nemen over dit wetsvoorstel. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid