NOA Menu
woensdag 12 april 2017

Bijzondere lustrumviering en voorzitterswissel bij Stucgilde

Op het ErfgoedEvent in de Brabanthallen vierde het Neerlandsch Stucgilde haar derde lustrum. Het was een bijzondere bijeenkomst, want er stond een voorzitterswissel op de agenda. Wat Gilde-oprichter Jaap Poortvliet niet wist, was dat er in het geheim de nodige voorbereidingen waren getroffen: tijdens de bijeenkomst werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lustrumviering Stucgilde

Aftredend voorzitter Hans Geerken werd door beschermheer van het Stucgilde, Wijnand Freling, in het zonnetje gezet en mooie herinneringen werden aangehaald. Daarna droeg Hans Geerken vol vertrouwen de voorzittershamer over aan zijn opvolger Anton van Delden. 

Gilde-oprichter geridderd

Met de theatrale woorden “Geachte aanwezigen…” en zweetparels op het voorhoofd begon de kersverse voorzitter de allereerste speech in zijn leven. Bijzondere verrassing voor gilde-oprichter Jaap Poortvliet was dat hij al snel het woord mocht geven aan de burgemeester van Nissewaard: “Als je een burgemeester binnen ziet komen lopen met een ambtsketting om, dan weet je dat het serieus is”, vond de enthousiaste Raadsvrouw. Ze was speciaal voor Jaap naar ’s-Hertogenbosch gekomen, om hem te vertellen “dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd de heer Jaap Poortvliet te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een bijzondere onderscheiding voor een bijzonder mens met een bijzondere staat van verdienste.” Ze somde een enorme lijst aan werkzaamheden, vrijwilligerstaken en bestuursfuncties op.

Pijnlijk moment

Na alle blijdschap van de riddering volgde een pijnlijk moment. Jaap Poortvliet moest zijn gilde-speld inleveren, “want deze is immers alleen voor Meester stukadoors die het vak actief beoefenen”, legde Anton van Delden uit. Met pijn in het hart, maar ook met begrip voor de regels die hij mede zelf had opgesteld, haalde Jaap de Stucgildetroffel van zijn revers. Zijn gildebroeders hadden echter uitgezocht, dat er vroeger binnen een gilde alleen in uitzonderlijke gevallen de hoogst haalbare titel werd uitgedeeld… Voor Jaap was er daarom een nieuwe speld, behorende bij de benoeming tot Grootmeester/kunstenaar van het Neerlandsch Stucgilde. 

Actieve club met nieuwe website

“Jaap is zelden stil te krijgen, maar dat is nu toch even gelukt”, meende NOA-voorzitter Hendrik Ruys. “Terecht verdiend voor al zijn werk, maar in het bijzonder voor de mooie club die hij op de been heeft gebracht. Het bundelen van kennis, het delen en uitdragen van kunde straalt er van af. Heerlijk om zoveel vakidioten bij elkaar te zien!” Dat het Stucgilde een actieve vereniging is, bleek ook uit de gepresenteerde nieuwe website www.stucgilde.nl. Komende tijd gaan de leden van het Stucgilde hun online promotie verder uitbreiden en intensiveren. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid