NOA Menu
donderdag 12 juli 2018

Belastingdienst schendt privacy zzp’ers

De Belastingdienst handelt in strijd met de privacywetgeving bij het innen van belasting bij zelfstandige ondernemers. Als de fiscus de overtredingen niet stopt, dan dreigen volgens de Autoriteit Persoonsgegevens maatregelen.

Belastingdienst

De berisping draait om de btw-nummers voor ondernemers, die bijvoorbeeld op brieven en formulieren van de Belastingdienst staan. In het geval van zzp'ers bestaat die code uit het burgerservicenummer (BSN) van de desbetreffende ondernemer. Zodoende worden zelfstandige ondernemers gedwongen een nummer openbaar te maken waaronder een hoop privégegevens schuilgaan. Dit kan leiden tot identiteitsfraude, stelt de privacywaakhond.

Overheidsinstanties mogen het burgerservicenummer weliswaar opvragen, erkent de toezichthouder. Voor de manier waarop de Belastingdienst omspringt met het identificatienummer, ontbreekt echter iedere wettelijke basis. De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat de Belastingdienst zo snel mogelijk moet stoppen met het gebruik van het BSN voor het btw-nummer.

De Belastingdienst zegt te streven naar een oplossing, maar spreekt over een technisch ingewikkeld vraagstuk. “We zijn er druk mee bezig. Het is een uitdaging”, aldus een woordvoerder. Staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) wil na de zomer een nieuwe stand van zaken geven.

Bron: www.nu.nl

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid