NOA Menu
woensdag 9 november 2016

BBL-banen weer in de lift

Gelukkig is er een sterke stijging van het aantal beschikbare leerbanen voor mbo-studenten. De stijging is het grootst in Techniek en gebouwde omgeving; dit is de sectorkamer van SBB waar ook ‘afbouw en onderhoud’ als marktsegment deel van uitmaakt.

Sbb Barometer

De afgelopen jaren was er een sterke daling in het aantal mbo-studenten met een leerbaan (bbl), vooral op opleidingsniveaus 1 en 2. Ook het aantal erkende leerbedrijven, dat bbl-studenten in dienst had, kelderde. Na moeilijke jaren voor de beroeps begeleidende leerweg lijkt er nu sprake van herstel.

Proactieve aanpak

Sinds bekend werd dat de bbl gevaar liep, ging SBB in samenwerking met scholen, bedrijven en brancheorganisaties op zoek naar leerbanen. Met als resultaat, dat er bijna 35.000 leerbanen beschikbaar zijn op Stagemarkt.nl, de website waar dagelijks meer dan 10.000 studenten en scholen zoeken naar een stage of leerbaan.

Onder de aandacht

SBB blijft bedrijven motiveren om leerbanen aan te bieden. Verder brengt zij de beschikbare leerbanen in de regio onder de aandacht van bijvoorbeeld scholen, branches en leerwerkloketten. De adviseurs praktijkleren van SBB ondersteunen scholen bij het matchen van vraag en aanbod. 

Meer info en cijfers vindt u in de SBB Barometer van november 2016.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid