NOA Menu
donderdag 8 februari 2018

“Andere beroepen omscholen naar techniek”

Het tekort aan bouwpersoneel in Nederland loopt op. Volgens uitkeringsinstantie UWV komen er steeds meer vacatures bij en zijn die vacatures ook steeds moeilijker vervulbaar. Het gaat onder meer om vakspecialisten zoals stukadoors, metselaars, schilders en bouwmonteurs.

Andere Beroepen Omscholen Naar Techniek

In het eerste kwartaal van 2016 ontstonden er nog 53.000 vacatures voor dit soort beroepen. In het derde kwartaal vorig jaar ging het om ruim 61.000 stuks. Dat komt neer op een toename van 16 procent. “We zien inmiddels ook mensen uit andere sectoren in scholingsprojecten van de techniek, zoals IT’ers, magazijnmedewerkers, bakkers, slagers, chauffeurs en zelfs mensen met een achtergrond in de detailhandel of administratie.”, verklaart Johan van der Kleij, landelijk adviseur techniek bij UWV.

Uitkeringen gedaald

Cijfers wijzen ook uit dat het aantal nieuwe WW-uitkeringen voor technici de afgelopen jaren sterk is gedaald. Verstrekte de instantie in 2013 nog 125.000 nieuwe WW-uitkeringen aan technici, in 2017 waren dit er nog maar 58.000. Terwijl het aantal vacatures in de techniek toeneemt, groeit het tekort aan technici. Van de duizenden vacatures zijn er steeds meer moeilijk vervulbaar. De komende jaren blijft de behoefte aan vakmensen in de techniek onverminderd groot. UWV werkt steeds meer samen met werkgevers om WW’ers om te scholen naar een beroep in de techniek, vaak met baangarantie.

Techniek is een belangrijke motor van de economie: 1,2 miljoen mensen werken in een technisch beroep. Alleen in bedrijfseconomische en administratieve beroepen werken nog meer mensen. Sinds het begin van 2016 is het aantal vacatures gegroeid met 16%, naar 61.000 in het derde kwartaal van 2017. In de bouw is er vooral vraag naar vakspecialisten zoals stukadoors, metselaars, schilders, installateurs en bouwmonteurs. In de industrie en metaal gaat het om cnc-verspaners, machinemonteurs, lassers en operators procesindustrie. Op middelbaar en hoger technisch niveau zijn werkvoorbereiders, calculators en ontwerper-constructeurs moeilijk te vinden. 

Omscholing

Johan van der Kleij, landelijk adviseur techniek bij UWV: “In de techniek is het lastig geworden om voldoende geschikte kandidaten te vinden voor de vele vacatures. De arbeidsmarkt wordt krapper. Werkzoekenden willen graag aan het werk, maar beschikken niet altijd over de juiste kwalificaties. Daarom zet UWV met bedrijven projecten op om WW’ers op te leiden. Ervaring is voor ons geen vereiste. Als iemand maar affiniteit heeft met techniek en in staat is om in korte tijd de basis van het vak te leren.”

Werkzoekenden behouden tijdens de opleiding hun uitkering en krijgen vrijstelling van sollicitatieplicht. Werkgevers en opleidingsinstituten verzorgen de opleidingen en bieden veelal een baangarantie. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid