NOA Menu
donderdag 22 maart 2018

‘Als je het in je hebt, moet je zeker meedoen’

Meer dan 300 mbo-studenten deden op 15, 16 en 17 maart mee aan de landelijke finale van de Skills-vakwedstrijden in de IJsselhallen in Zwolle. Maar liefst 21 deelnemers wonnen een medaille in een van de bouw-onderdelen. Onder de deelnemers waren zes stukadoors in opleiding. Ken van der Heijden van NOA-lid NAS uit Geffen pakte de gouden medaille, Cariem van Dijk van Stukadoorsbedrijf en NOA-lid Martin Buikema behaalde zilver.

Skills (1)

“Een hele belevenis”, noemt winnaar van de gouden plak Ken van der Heijden (20) de landelijke finale van de Skills-vakwedstrijd. “Je staat daar met zes man op een podium en iedereen wil winnen. Dan is het supertof als jij als beste wordt beoordeeld. Maar het was spannend hoor.”  

Ook Cariem van Dijk (20) vond het “geweldig om mee te mogen doen. Ik noem het geen wedstrijd maar een reisje. We zaten met meer dan 300 deelnemers 3 dagen in een vakantiepark. Dat is toch heel bijzonder als je daar aan mee mag doen.”  

Bekroning

Van der Heijden zit in het vierde jaar van het Bossche Koning Willem I College en ziet zijn gouden plak als een bekroning op zijn opleiding. “Je leert in korte tijd heel veel. We moesten cementgebonden werk doen, hoeken, micro-design, lijsten plaatsen en gipsplaten bewerken. Maar het is ook heel anders werken dan normaal. Er loopt de hele dag publiek voorbij. Je moet erg nauwkeurig en geconcentreerd blijven werken. Maar je wordt er bepaald niet stommer van. Om aan de finale mee te mogen doen, kregen we ook nog een cursus van Knauf. Super!” 

Tijdsdruk

Van Dijk, derdejaars op het Drenthe College beaamt het: “Dat publiek vond ik juist gaaf. Ik houd wel van wat aandacht. Dat er af en toe eens iemand zegt dat je mooi werk maakt. Dat is toch leuker dan alleen in een kamertje te staan smeren. En ik heb nu wel geleerd om onder druk te werken. Want even met je armen over elkaar je werk bekijken was er niet bij. Er zat echt tijdsdruk op. Je moet door.” Beide finalisten hebben leuke reacties gekregen op hun prijs. Van der Heijden: “Mijn collega’s reageerden super enthousiast. Ik denk dat ik ze vrijdag maar eens op een frietje ga trakteren.” En van Dijk: “Op school kreeg ik een taart. En mijn baas is zelfs komen kijken. Die is erg trots op me. Ik kan het dus ook iedereen die het in zich heeft aanraden om mee te doen.  

Uitslag Skills Heroes 2017-2018

  1. Ken van der Heijden, Koning Willem I College
  2. Cariem van Dijk, Drenthe College
  3. Kurby Koppejan , ROC West-Brabant
  4. Lars Frederiks, Koning Willem I College
  5. Koen Spakman, Drenthe College
  6. Stef van Nistelrooij, Aventus

Skills The Finals

Skills The Finals is het nationaal kampioenschap van Skills Heroes, dat van 15 t/m 17 maart in de IJsselhallen te Zwolle en op mbo-leslocaties in Overijssel plaatsvond. Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van autotechnicus en bloembinden tot bouwtimmeren en grafisch ontwerpen. Door deze wedstrijden krijgt aanstormend vaktalent een podium waarmee ze laten zien wat het mbo te bieden heeft en tillen ze het beroepsonderwijs naar een hoger niveau. Winnaars kunnen zich plaatsen voor een volgende uitdaging: EuroSkills 2018, het EK voor beroepen. Dit event vindt plaats van 26 t/m 28 september in Boedapest. Zo'n 500 jongeren tot 25 jaar nemen het daar op tegen vakgenoten uit 28 landen. Binnenkort wordt bekend gemaakt welke Nederlandse winnaars naar het EK gaan.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid