NOA Menu
woensdag 15 februari 2017

Aannemersinitiatief geen oplossing voor aanpak schijnconstructies

Door toenemende wet- en regelgeving wordt de druk door hoofdaannemers opgevoerd: onderaannemers worden steeds vaker verplicht allerlei extra administratieve handelingen te verrichten.

Schijnconstructies

Door onder meer de Wet Aanpak Schijnconstructies willen hoofdaannemers natuurlijk voorkomen dat zij aansprakelijk worden gesteld voor de betaling van sociale premies. Daarom willen enkele grote werkgevers in de bouw nu hun eigen nalevingspolitie oprichten om cao-ontduiking en uitbuiting van zzp’ers tegen te gaan. Opmerkelijk, want de Wet Aanpak Schijnconstructies is juist bedacht om er voor te zorgen dat hoofdaannemers hun onderaannemers niet meer uitknijpen en dat opdrachtgevers realistische prijzen betalen. Natuurlijk moet elke aannemer die met opzet sociale premies ontduikt via schijnconstructies daar hard op afgerekend worden.

Weer in het nieuws 

Deze week kwam de problematiek weer in het nieuws, omdat grote bouwers poortcontroles willen invoeren. Onze collega’s van de Aannemersfederatie lieten bij Business News Radio weten dat juist de grote aannemers de veroorzakers zijn van het ongelijke speelveld. Zij zijn degenen die niet altijd een eerlijke prijs willen betalen. Sommige regelgeving is daarnaast zó complex dat onderaannemers ze best willen naleven, maar dat het praktisch eigenlijk niet mogelijk is.

NOA inventariseert daarom onder haar leden hoeveel afbouwers toenemende administratieve lastendruk ervaren bij het werk voor de hoofdaannemer.  

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid