NOA Menu
woensdag 15 maart 2017

1.000.000 energieneutrale woningen bouwen


Bernard Wientjes, oud-voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, is door drie VVD-ministers gevraagd om met de hele bouwsector een Bouwagenda voor de komende jaren op te stellen. De bedoeling is dat hij zijn definitieve plan op 28 maart presenteert. In zijn conceptplan is opgenomen dat er komende jaren één miljoen energieneutrale woningen moeten worden gebouwd/gerenoveerd.

 Wientjes

Aan de Bouwagenda werken zo’n beetje alle bloedgroepen uit de bouwsector mee. Ook NOA-voorzitter Hendrik Ruys is onderdeel van de Bouwcoalitie van Wientjes. In de laatste uitgave van Afbouwzaken gaf hij al een toelichting op het hoe en waarom van De Bouwagenda. Lees hier het artikel. De taskforce bouw van Wientjes is in het leven geroepen door de ministers Kamp, Blok en Schultz. Het definitieve plan wordt naar verwachting op 28 maart a.s. aan hun gepresenteerd. 

Grootse plannen voor de bouw

Op meerdere fronten is volgens de Bouwcoalitie een revolutie nodig om kosten te kunnen drukken en innovaties mogelijk te maken. In het conceptplan staan daarom een aantal concrete doelstellingen. Zo moet de verduurzaming van de woningvoorraad van corporaties in 2021 zijn opgeschaald tot een aantal van 100.000 ‘nul-op-de-meterbeurten’ per jaar. Ook alle Nederlandse scholen moeten in 2030 gezond zijn. Op het gebied van energieneutrale nieuwbouw heeft Wientjes vergaande plannen: één miljoen energieneutrale woningen in 2021!

Nieuwe kabinet moet voortvarend aan de slag

Financiering is een belangrijk onderdeel van de Bouwagenda. Volgens partners in de Bouwcoalitie zijn er echt nieuwe oplossingen nodig om doelstellingen van de overheid te gaan halen. De taskforce wil daarom nog dit jaar beginnen. Het plan moet daarom snel klaar zijn, zodat het nieuwe kabinet er meteen voortvarend op kan anticiperen in beleids- en besluitvorming.  

Bron: Cobouw

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid