NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Zorgplicht bij inhuur ZZP-er

door: Gert van der Meulen

ZZP

 

In deze uitspraak ging het om een ZZP-er die als metselaar/stukadoor was ingehuurd door een andere ZZP-er. De ingehuurde metselaar/stukadoor viel tijdens de sloop van een dak van een koeienstal 4 meter naar beneden. Hij brak daarbij drie tenen in zijn rechtervoet. Het belangrijkste argument voor de rechter was om de ZZP-er, die als opdrachtgever werd gezien, aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. Daarmee werd hij ook zorgplichtig gesteld.

De ingehuurde ZZP-er had niet of nauwelijks iets te zeggen op welke wijze en op welke tijd het werk uitgevoerd moest worden. Hij volgde slechts de instructies op die de opdrachtgever aan hem gaf en voerde deze uit. Het feit dat de uitgevoerde werkzaamheden niet de eigen werkzaamheden waren van de metselaar/stukadoor, versterkte de situatie dat er duidelijk sprake was van een gezagsverhouding. De ingehuurde metselaar/stukadoor kon daarbij niet zelfstandig zijn (eigen) werkzaamheden inrichten. Het gevolg hiervan is dat de ZZP-er, die opdracht had gegeven, feitelijk als werkgever wordt aangemerkt. Hij wordt dan ook als zodanig aansprakelijk gesteld. Dit geldt overigens niet alleen voor ZZP-ers die weer een ZZP-er inhuren, maar voor alle bedrijven, ook als u personeel in dienst heeft.

In de afbouwsector worden veel ZZP-ers ingehuurd. De opdrachtgevers die dit doen lopen daarmee dezelfde risico’s. Tijdens de themamiddag ARBO die vanuit de Hoofdsector Stukadoren & Afbouw is georganiseerd is dit onderwerp uitgebreid aan de orde geweest. Maak dan ook gebruik van de informatie die op ons kenniscentrum te vinden is. Want gokken dat het u niet overkomt, kan u duur komen te staan.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid