NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Zaken doen over de grenzen

door: Ingeborg van Leusden

Een gewaarschuwd mens...

De wereld wordt steeds kleiner als het om zaken doen gaat. Binnen Europa, maar ook daarbuiten wordt het steeds gemakkelijker om contracten te sluiten. Niet alleen voor de zakelijke markt, maar ook voor particulieren. Online kun je over de hele wereld van alles kopen. Omgekeerd komen ook buitenlandse partijen naar Nederland om projecten uit te voeren.

Zo heeft een NOA-lid, een plafond- en wandmontagebedrijf, een mooi project gemaakt in Nederland voor een buitenlandse opdrachtgever. Zoals bij ieder project zat ook hier weer haast achter. En dus werd er begonnen voordat alles goed en wel rond was. In dit geval was de aanneemsom nog niet eens rond. Het project liep niet soepel en de betaling van termijnen evenmin. Uiteindelijk is er wel een prijs vastgesteld, maar ontstond er discussie over wat daar allemaal onder zou vallen. 

Voet bij stuk

Toen het project ten einde liep, werd opnieuw getracht de prijs naar beneden bij te stellen. Het NOA-lid was standvastig en hield voet bij stuk. Vervolgens werd - zonder dat dit was overeenkomen - een garantietermijn van 5% ingehouden. Die zou een jaar later worden uitbetaald. Ook werd er getracht de aanneemsom van een derde, een schilder, in mindering te brengen op de aanneemsom van het NOA-lid. Allemaal zaken die beter geregeld hadden moeten worden. Hierbij komen dan ook de verschillen tussen landen naar voren, als het bijvoorbeeld over belastingafdrachten gaat.

Eieren voor z’n geld

Zie dan je geld in het buitenland maar eens te halen. Met vooral veel geduld, veel brieven en uiteindelijk het starten van een gerechtelijke procedure heeft de buitenlandse onderneming eieren voor zijn geld gekozen. Als u zich dan alleen al indenkt dat het dagvaarden van een buitenlandse partij voor de Nederlandse rechter een minimale termijn van drie maanden heeft, dan weet u dat het ophalen van het geld ook niet erg snel gaat. 

Doorpakken

Een voordeel voor het NOA-lid was wel dat hij niet als enige een procedure tegen de buitenlandse partij heeft aangespannen. Ook de schilder heeft dat gedaan. Wat bleek? Vlak voor de zitting betaalde de buitenlandse partij. Dat maakte voor ons de keuze makkelijker om door te pakken. Zoals gedacht liet de buitenlandse opdrachtgever na de dagvaarding niets van zich horen. Ongeveer twee weken voordat de zaak voor het eerst door de rechtbank in behandeling zou worden genomen, werd de stilte doorbroken. Ze wilden wel betalen. Na een hoop gedoe over de hoogte van het uiteindelijke bedrag, werd dit vlak voor de zitting betaald. 

Het NOA-lid had toen al wel anderhalf jaar op zijn geld gewacht…

Column Ingeborg van Leusen - Afbouwzaken 4 - 2018

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid