NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Wordt duurzaamheid uw ‘tipping point’?

door: Erica van Aken
| Werkvoorbereiding Verkoop

Tijdens de NOA Plafond en Wanddag op 4 oktober 2013 hield duurzaam ondernemer Ruud Koornstra een inspirerende lezing. Hij durft (met winst!) bij te dragen aan een betere wereld. Durft u ook?

NOA Webtv video: Ruud Koornstra over tipping points en game changers

“Wellicht zult u denken: ik moet over op duurzaam ondernemen? Heu, ik wil eerst overleven...!”, begon Ruud Koornstra zijn verhaal. “Maar ik ben er van overtuigd dat overleven en duurzaamheid met elkaar te maken hebben. Daarom wil ik het met u hebben over ‘tipping points’ en ‘game changers’. Want heel veel mensen zijn bang voor de toekomst. En bang om te veranderen. Het lijkt menseigen. Maar het is net als bij een survival of the fittest: degene, die in staat is te veranderen in een veranderende maatschappij, overwint!” 

Duurzaam, maar niet duurder

De plafond- en wandmonteurs in de zaal waren het met Ruud Koornstra eens: als het doorgaat zoals het nu gaat, dan hebben onze kleinkinderen het straks slechter dan wij nu. Die mening was enkele jaren terug voor Ruud de reden om zijn carrière van televisieproducer aan de wilgen te hangen en Tendris te starten, een initiëringsmaatschappij voor duurzame bedrijven. Alle Tendris-solutions zijn duurzaam. De eindgebruiker wil echt wel een duurzaam product, als het maar niet duurder is. Het is juist de tussenhandel, die er alles aan zal doen om je te frustreren op je weg naar duurzaamheid. 

Zoek je eigen tipping point!

“Af en toe moet je wel over je schaduw durven stappen”, bevestigde Ruud. Niet voor niets is een ‘tipping point’ hét kritische punt in een veranderende situatie die leidt tot een nieuwe en onomkeerbare ontwikkeling. “Je nek uitsteken, waarbij je het risico loopt dat ‘ie wordt afgehakt...” Door die flinke dosis lef lukte het Ruud Koornstra om oog in oog te komen staan met Bill Clinton, die spontaan zijn hulp aanbood om met de ledlamp de wereld te veroveren. 

Denk aan vernieuwen

Met aanstekelijk enthousiasme trok Ruud de zaal mee in vernieuwing: “We zijn toe aan nieuwe dingen! Stop met verspilling! Ga samenwerken! Met elkaar - mensen die hier in deze zaal zitten of met collega’s binnen de vereniging - maar durf ook de stap naar ‘een grote jongen’ te maken. Of zoek een branchevreemde klant. Ga niet vechten, maar loop wel voorop. Denk niet aan groeien, maar aan vernieuwen. En wees transparant: eerlijkheid en communicatie zorgen écht voor meer omzet, voor méér winst!” 

Lees het hele artikel over de lezing van Ruud Koornstra in Afbouwzaken.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid